De Affaire is driedelig kwaliteitsdrama van BNNVARA, over drie spraakmakende affaires die de Nederlandse politiek heeft doorgemaakt.
De Affaire Prism - 28-10-2015
19-10-2015
•
leestijd 2 minuten
•
188 keer bekeken
•
Afluisteren
Na de reeks onthullingen over de afluisterpraktijken van de NSA (National Security Agency) door de klokkenluider Edward Snowden ontstaat in 2012 ook in Nederland ophef over 1,8 miljoen metadata die de NSA zonder toestemming zou hebben verzameld, aldus de eerste lezing van minister Ronald Plasterk in 2013.
In 2014 blijken deze gegevens door de Nederlandse geheime diensten AIVD en MIVD zelf te zijn verzameld, en vervolgens op aanvraag met de VS te zijn gedeeld.
De macht van de NSA
De verontwaardiging vanuit de politiek en de publieke opinie is hoe dan ook groot. De beginselen van privacy en surveillance worden kritisch tegen het licht gehouden. Wat gebeurt er met al die verzamelde informatie? Hoe verhoudt zich illegaal afluisteren van dergelijke proporties tot werkelijke effectiviteit in de strijd tegen terrorisme? En welke handelingen leveren de afluisterpraktijken van de NSA op in Nederland?
De vraag voor De Affaire: wordt de stap van afluisteren naar ingrijpen ook daadwerkelijk gezet?
Met andere woorden hoe ver reiken de tentakels van de NSA op Nederlands grondgebied?
Veiligheid vs. privacy
Volgens het jaarrapport uit 2013 van de commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten werden dankzij de inzet van het programma PRISM het jaar daarvoor 26 aanslagen in Europa verijdeld, waaronder één in Nederland.
Nog steeds komen er nieuwe feiten aan het licht over de afluisterpraktijken van de NSA.
Volgens Edward Snowden probeert de NSA al jaren de bevoegdheden van de geheime diensten te verruimen. In zijn interview met Nieuwsuur in januari 2015, heeft Snowden gezegd dat de NSA regelmatig druk heeft uitgeoefend op de Nederlandse geheime diensten om de wet betreffende verruiming van massasurveillance aan te nemen.
In juli 2015 presenteerde minister Plasterk een conceptvoorstel van de nieuwe Wet op Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (WIV).