Een exclusieve inkijk in het hart van de asielcrisis en de levensgevaarlijke vluchtroutes van asielzoekers, in het jaar waarin het kabinet valt over migratie. Nu te zien via NPO Start.

Kom in actie

In De Wereld In Ter Apel is te zien hoe het er in 2023 aan toe ging achter de hekken van het overvolle aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Daarnaast toont de documentaireserie de omstandigheden op de levensgevaarlijke vluchtroutes voordat vluchtelingen in Nederland asiel aanvragen.

Verschillende humanitaire hulporganisaties die vluchtelingen en migranten helpen komen aan bod in de serie. Hieronder zie je op welke manier de organisaties een bijdrage leveren en hoe jij zelf in actie kan komen.

Artsen zonder Grenzen

Voor het filmen van deze serie stapten de makers aan boord van het Search and Rescue (SAR) schip van Artsen zonder Grenzen, de Geo Barents. Hiermee worden reddingsoperaties op zee  uitgevoerd.  In de serie is te zien hoe Artsen zonder Grenzen medische hulp en bescherming biedt aan migranten die de grens proberen over te gaan via een van de meest dodelijkste grenzen van de wereld, de Middellandse Zee. 

Hoe kan jij helpen?

De situatie voor mensen op de vlucht naar Europa is onacceptabel. Mensen verdrinken in de zee, krijgen te maken met geweld en worden mensonwaardig behandeld. Dit kan niet zo doorgaan.

Teken de petitie en roep samen met Artsen zonder Grenzen de nieuwe regering op om mensen op de vlucht menswaardig te behandelen en toegang te geven tot medische zorg. Klik hier om de petitie te tekenen.

Artsen zonder Grenzen

Het schip van Artsen zonder Grenzen, Geo Barents, tijdens een reddingsactie op de Middellandse Zee.

© Artsen zonder Grenzen

Stichting Vluchteling

Stichting Vluchteling biedt (nood)hulp aan mensen op de vlucht in conflict- en oorlogsgebieden waar dan ook ter wereld, zo ook in het grensgebeid met Wit-Rusland. In de serie is te zien dat hulpverleners in Polen, langs de grens met Belarus, reageren op telefoontjes van migranten in nood.

Migranten die de grens over weten te komen, worden hier vaak het slachtoffer van zogenaamde pushbacks door de Poolse autoriteiten. Pushbacks zijn het – vaak extreem gewelddadig – terugdrijven van vluchtelingen en migranten naar niet EU-landen zodra zij de grens van een EU-land zijn overgestoken. Dit is illegaal en een schending van het internationaal recht. 

Hoe help je Stichting Vluchteling?

Kom vandaag nog in actie tegen de misstanden aan de randen van Europa. Met behulp van donaties kan Stichting Vluchteling noodhulp bieden zoals juridisch advies, drinkwater, voedsel, slaapzakken, warme kleding en nog veel meer. direct in actie komen zodra ergens een crisis uitbreekt. Bekijk hier wat je zou kunnen doen.

stichting vluchteling

© Stichting Vluchteling

CARE Nederland

De documentairemakers reisden af naar Syrië, waar Jolien Veldwijk van CARE Syrië hen op sleeptouw nam en liet zien hoe mensen daar op dit moment leven. In het door oorlog verscheurde land wonen mensen in overvolle vluchtelingenkampen. Er is een enorm tekort aan schoon water, voedsel, medicijnen en andere essentiële levensmiddelen.  

In de serie zie je hoe CARE Syriërs proberen te helpen die door de oorlog verdreven zijn naar andere delen van hun eigen land. In overvolle vluchtelingenkampen in Syrië en landen daaromheen leveren zij noodhulp in de vorm van onder meer voedselpakketten, onderdak en schoon water.

Wil jij CARE Nederland steunen?

CARE Nederland werkt dag en nacht in meer dan 100 landen wereldwijd om vluchtelingen bij te staan. In Syrië en landen daaromheen leveren zij noodhulp in de vorm van onder meer voedselpakketten, onderdak en schoon water. Wil je hen steunen hierin? Klik hier om de mogelijkheden te bekijken.

CARE SYRIË

Jolien Veldwijk, landendirecteur van CARE Syrië, vertelt in ‘De Wereld in Ter Apel’ over het leven van vluchtelingen in Syrië.

© De Wereld in ter Apel