© BNNVARA
In de docuserie Schiffmachers Legacy nemen we een kijkje in het leven van de legendarische Henk Schiffmacher. Henk staat bekend als ‘The Godfather’ van de tattoowereld. Maar wie is Henk en hoe komt hij aan zijn iconische imago?
‘Henk is gewoon de king van het tatoeëren’, vertelt een tattoo-artiest over Henk Schiffmacher in Schiffmachers Legacy.
Henk Schiffmacher, ook wel bekend als ‘Hanky Panky’, is een fenomeen in de tattoowereld. Henk heeft duizenden mensen getatoeëerd, waaronder ook velen beroemdheden. The Red Hot Chili Peppers, Lady Gaga en Kurt Cobain: het zijn enkelen van de supersterren die het canvas van Henk zijn meesterwerken wilden zijn.
Toch is Henk meer dan een tattoo-artiest. Hij is een gezelligheidsdier, fotograaf, schilder, televisiepersoonlijkheid en verzamelaar van allerlei bizarre objecten, zoals getatoeëerde mensenhoofden. Een bijzondere man, met een bijzonder verhaal. Maar waar komt Schiffmacher vandaan en wat is zijn impact geweest op de tattoowereld?
Henk ontplooit zijn creatieve geest al op jonge leeftijd in Harderwijk, waar hij samen met twee broers opgroeit in een slagersfamilie. Schiffmacher blijkt een creatief talent te zijn die niet graag naar school gaat. Dat ligt niet aan zijn intelligentie. ‘Hij weet echt alles’, zegt dochter Texas Schiffmacher over haar vader.
Maar Henk weet dat zijn roeping bij kunst en cultuur ligt. Nadat hij verliefd wordt op de dochter van een Amsterdamse glazenwasser, laat Henk het dorpse leven achter en verhuist hij naar de grote stad. Amsterdam wordt dé plek waar Henk zijn creatieve ambitie ontplooit: de Schiffmacher legacy gaat van start.
Midden jaren zeventig werkt Henk als fotograaf. Hij is in die tijd vooral veel te vinden op de Wallen, waar hij leden van de beruchte motorbende The Hells Angels in hun clubhuis fotografeert. Henk tatoeëert dan wel al een beetje als hobby maar gaat pas echt serieus aan de slag wanneer hij eind jaren zeventig zijn eerste tattooshop opent. Jaren later verkoopt hij de tent en opent hij een nieuwe tattooshop in de Amsterdamse wijk De Pijp. Daar draagt hij zijn passie over aan zijn dochter Morrison, die later zelf ook in de shop aan de slag gaat als tattoo-artiest. ‘Ik denk dat mijn vader heel veel heeft gedaan voor de acceptatie van tatoeages, en ook in de media’, zegt Morrison.
‘Het hele beeld van de getatoeëerde mens in zijn geheel is dankzij hem toch wel heel erg geaccepteerd.’ Het is nu bijna zo dat als je niet getatoeëerd bent, dat je dan bijzonder bent’, vertelt Louise Schiffmacher, de vrouw van Henk.
En dat is zo. Tegenwoordig kennen we allemaal wel iemand die een tatoeage heeft, maar dat is lang niet altijd het geval geweest. ‘De media waren gewend dat getatoeëerde mensen schreeuwbekkend op de foto stonden met ijzer door hun tong’, zegt Henk. ‘Voor het eerst was er iemand die op een normale manier over tatoeages kon vertellen. En dat was welkom’, vertelt hij.
Henk zorgt er op zijn manier uiteindelijk voor dat mensen tatoeëren als een serieus beroep gaan zien. ‘Ik wilde ook dat tatoeëren als een serieus vak werd gezien. Ik vond dat echt een soort van missie’, vertelt Henk. Schiffmacher maakt dat de tattoocultuur toegankelijk wordt voor het grote publiek. En of Henk daar trots op is?
‘Ik ben trots op m’n vrouw, ik ben trots op m’n kinderen, ik ben trots op m’n shop. Je hebt een bepaalde invloed gehad op wat er gaande is in dit land. Je hebt bepaalde invloed gehad op wat er in de tattoowereld gaande is. Dus trots ben ik zeker’, aldus Henk.
Wil jij ook een echte 'Schiffmacher' op je lijf getatoeëerd? Dat kan! BNNVARA geeft zes tatoeages van Henk Schiffmacher weg.
Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!