Trigger warning: seksueel geweld
Voor LHBTQAI+-personen die nog in de kast zitten maar wel willen daten, is het internet the place to be. Ook voor queers die niet van uitgaan houden is het online daten de perfecte oplossing. Hoe belangrijk is deze plek voor de LHBTQAI+-gemeenschap?
‘Veel queer personen durven niet uit de kast te komen of in het openbaar te daten’, zegt Jamaal Hussein in Seks in de Scene. ‘Daarnaast is het lastig om iemand tegen te komen met dezelfde voorkeuren.’ Het is dan ook niet zo gek dat mensen binnen de LHBTQAI+-gemeenschap minstens vijf keer vaker via online datingapps daten dan hetero’s.
Old school queer dating
Net als nu waren er voordat het internet bestond speciale plekken waar LHBTQAI+-personen elkaar ontmoetten. Gaybars, bepaalde festivals of bijvoorbeeld ‘homohuizen’. In het Verenigd Koninkrijk waren er zelfs specifieke gebieden waar de queer-gemeenschap een codetaal met elkaar sprak. In deze taal, genaamd Polari, worden woorden andersom gespeld of wordt er bijvoorbeeld gewerkt met afkortingen; ‘face’ wordt ‘ecaf’ en ‘hair’ wordt ‘riah’. Er werd voor hetero’s gewaarschuwd met ‘naff’, wat staat voor ‘Not Available For F***ing’.
Jubileum
Sinds 25 jaar geleden is daar een wereld bij gekomen: online daten. Cupido kreeg wifi en iedereen hield ervan. Denise Janmaat, de oprichtster van de eerste datingsite in Nederland, zag in 1998 een gat in de markt: ‘Als je iemand wilde ontmoeten, moest dat destijds met een advertentie in de krant of via een consulent die de dates voor je ging regelen.’ Met de komst van het internet merkt Janmaat op dat dat allemaal veel sneller kan. ‘In plaats van dat je eens in de maand een boekje met foto’s kreeg waar je uit kon kiezen, zag ik dat het mogelijk zou moeten zijn om op elk moment de website te verversen om nieuwe mensen te kunnen spreken.’ Met dat inzicht begon Janmaat een heuse date-revolutie.
Een nieuwe datingcultuur
‘Online daten is niet meer weg te denken uit de paringsdans van de moderne mens’, zegt schrijver van Liefde in Tijden van Facebook Marcelino Lopez. Uit cijfers van het CBS blijkt inderdaad dat het swipen enorm populair is; één op de drie singles doet het en 14 procent van alle stellen in Nederland kent elkaar via het internet! Bij queer-koppels ligt dat percentage nóg hoger; wel 67 procent heeft elkaar gevonden via een datingapp.
Veiligheid
Hoewel het voor de jonge mensen veel deuren opent, kan het ook gevaarlijk zijn om de wereld van het internetdaten te betreden. De gemeenschap is namelijk vaker slachtoffer van misdaad. Het kan dan bijvoorbeeld gaan over oplichters, die jonge queers proberen op te lichten en ze over proberen te halen om geld te sturen. Ook blijken de apps steeds vaker het toneel voor plegers van seksueel geweld. Maar hoe kan dat?
‘Iemand met kwade wil kan makkelijk gebruikmaken van de kwetsbare positie van (jonge) LHBTQAI+’ers’, vervolgt Hussein. ‘Veel mensen weten namelijk dat queer jongeren meer risico’s durven te nemen om iemand te leren kennen, omdat zij hier in het dagelijks leven weinig kansen toe hebben. Deze jongeren zijn bereid om op een afgelegen plek af te spreken en doen vaak geen aangifte wanneer hen iets overkomt tijdens zo’n date. Zij worden daarom bijvoorbeeld vaker slachtoffer van exposing, mishandeling of verkrachting.’
Thema's:
Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!