De natuurherstelwet van Europarlementariër Frans Timmermans heeft het gehaald. Maar wat houdt deze eigenlijk in?
De EU heeft een wet aangenomen die de natuur in Europa beter moet beschermen. Wat gaat dit betekenen?
‘Natuur wordt nooit echt als vol aangezien’, volgens Jeroen Helmer, verbonden aan ARK Rewilding, in Vroeg!. ‘We kunnen er echt niet zonder en toch wordt het als een soort bijverschijnsel gezien. Het is niet voor niets dat wij honderdduizenden jaren de natuur hebben geëxploiteerd en weinig hebben teruggegeven.’ Daarom is hij blij met deze nieuwe wet van Timmermans.
Deze wet gaat ervoor zorgen dat ‘we in heel Europa enerzijds werk gaan maken van herstel van de biodiversiteit en anderzijds ervoor gaan zorgen dat de natuur ons gaat helpen tegen de gevolgen van klimaatverandering’, aldus Kirsten Haanraads van het Wereld Natuur Fonds bij Vroege Vogels. Een win-winsituatie voor heel Europa, concludeert zij.
Daar moeten we een goede afweging in maken, gelooft Helmer. 'Maar we moeten ook niet vergeten dat deze maatregelen ook heel veel geld gaan opleveren – dat iedere euro die je investeert in deze natuur zich acht keer terugbetaalt. Dat is nogal wat. Als je dat niet doet, worden die kosten alleen maar hoger. Je zult ze een keer moeten betalen. Dus we moeten een beetje inschikken.’ Simpelweg omdat we ingrijpen lang voor ons uitgeschoven hebben. ‘Dan word je met de achterstallige rekening geconfronteerd.’
Thema's:
Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!