Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Wat hebben we aan een klimaattop?

  •  
05-12-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
605 keer bekeken
  •  
Klimaatmars

In het Parijsakkoord is afgesproken om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graadd, ten opzichte van 1850

© Mika Baumeister – Unsplash

Elk jaar organiseren de Verenigde Naties een klimaattop, waarop wereldleiders afspraken maken om de klimaatcrisis op te lossen. Heeft dat effect?

‘Een opwarming van boven twee graden heeft desastreuze gevolgen voor de aarde’, aldus presentator Job Zwamborn van De Marker. Daarom komen landen elk jaar samen op de klimaattop, om te kijken hoe zij klimaatverandering sneller kunnen bestrijden.

Tijdens de klimaattop in 2015 in Parijs spraken 195 landen af om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad, ten opzichte van 1850. Maar veel landen liggen niet op koers om die doelen uit het Parijsakkoord te behalen, blijkt dit jaar tijdens de klimaattop in Dubai. Als alles meezit zou Nederland het moeten halen, maar de Raad van State noemt het onrealistisch dat Nederland in 2030 55% minder CO2 uitstoot. Moet het klimaatakkoord niet aangescherpt worden?

‘Het klimaatakkoord is geen dichtgetimmerd akkoord’, legt klimaatverslaggever Jeroen Kraan uit in Vroeg!. ‘Sterker nog, het is erg vrijblijvend en eigenlijk staat er maar één ding in: we willen de opwarming beperken en iedereen mag helemaal zelf bepalen hoe die dat gaat doen.’

Wat hebben we dan aan een klimaattop?

Het klimaatakkoord is dus erg vrijblijvend, aldus Kraan. Maar ondanks dat heeft een klimaattop wel degelijk zin, volgens klimaatexpert Marjan Minnesma van Stichting Urgenda. De fossiele industrie probeert namelijk nog steeds invloed uit te oefenen op keuzes die worden gemaakt met betrekking tot het klimaat, laat zij weten aan De Marker. Zo waren de Verenigde Arabische Emiraten, waar dit jaar de klimaattop wordt gehouden, van plan om olie- en gasdeals te sluiten tijdens de klimaattop.

Gelukkig merkt Minnesma dat inmiddels ook bij deze landen het besef is ingedaald dat het produceren van fossiele brandstoffen meer schade aanricht dan dat het iets oplevert, vertelt Job. ‘Daarom zijn zelfs zij bezig met de transitie naar schonere energie.’

Meer over dit onderwerp?

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.