Er duiken tegenwoordig steeds vaker queer-personages op in Nederlandse boeken. Waarom is die representatie van LHBTQAI+-personen in boeken zo belangrijk?
'Ik heb toen best even gezocht, maar er is eigenlijk geen boek geweest waarin ik mijzelf als lesbisch meisje kon herkennen', vertelt schrijver Nadine Swagerman in Vroeg! over boeken in haar jeugd. Inmiddels is ze zelf auteur en probeert ze daar iets aan te doen. Bijvoorbeeld in haar boek Aan de andere kant van geluk: 'Het is het boek waarvan ik had gewild dat het er was toen ik die leeftijd had. Ik krijg ook erg veel reacties van jonge meisjes, maar óók van de ouders van hen'.
Tegenwoordig is het wat beter gesteld met de queerpersonages in boeken, het zijn er al een stuk meer dan in de jeugd van Swagerman. Toch zijn deze personages vaak nog erg eendimensionaal, vindt Martijn Kamphorst - redactiechef van queerlifestyle magazine Winq. 'Elk verhaal heeft een probleem dat moet worden opgelost. Of het nu een detective, thriller of romantisch boek is. Bij verhalen over queer personen was vaak het queer-zijn het probleem dat moest worden opgelost. Het ging dan over jonge homo's die zulke moeite hadden dat ze uiteindelijk suïcidaal werden. Gelukkig zie je daar nu een verschuiving in.'
Op zaterdag 23 juli verschijnt - uit initiatief van tijdschrift Winq en boekenplatform Hebban - in het Parool de 'Regenboogboek Top 100'. Een lijst met de mooiste, leukste en belangrijkste lhbti-boeken van Nederland.
Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!