Sinds vorig jaar november is het voor sekswerkers mogelijk om een zakelijke rekening te openen. Alleen blijkt nu dat dat nog helemaal niet zo makkelijk is. Hoe kan dit?
Je staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, je werkt keihard, maar toch krijg je geen zakelijke rekening geopend bij de bank of lukt het bijvoorbeeld niet om een hypotheek af te sluiten. Op papier hebben sekswerkers dezelfde rechten als elke andere werknemer in Nederland, maar de praktijk blijkt weerbarstig. Ondanks dat er voor deze ondernemers sinds vorig jaar in theorie van alles kan, stuiten zij in de praktijk nog op heel veel problemen.
‘Ik wil graag een hypotheek aanvragen, maar ik werk als escort. Maar ik vroeg me af of dat ingewikkeld is en of dat gewoon kan?’, vraagt een sekswerker zich af in De Nieuws BV. Het is sinds kort dus mogelijk om als sekswerker een zakelijke rekening te openen, maar of dat ‘gewoon kan’? Dat is nog niet helemaal het geval.
‘Het is moeilijk om een zakelijke rekening te openen, omdat mensen binnen de bank sekswerk nog steeds aan een bepaald historisch perspectief linken’, begint Irina Hornstra van de Sekswerk Alliantie Destigmatisering. Met een ‘historisch perspectief’ bedoelt Hornstra dat sekswerk al eeuwenlang gelinkt wordt aan criminaliteit en uitbuiting.
En laat dat nou net iets zijn waar banken absoluut niets mee te maken willen hebben. Veel banken doen daarom eerst uitgebreid onderzoek naar sekswerkers die een zakelijke rekening willen openen.
Toch is het gewortelde stigma rondom sekswerkers niet het enige wat problemen veroorzaakt. ‘Er is een stichting in Tilburg die zich inzet voor de belangen van sekswerkers en in de naam van deze stichting staat het woordje ‘’seks’’. Zij hebben bij zes banken geprobeerd een zakelijke rekening af te sluiten en nergens hadden ze succes.’ De term ‘’seks’’ is volgens Hornstra de boosdoener. De banken gaven als argument dan ook dat bedrijven die met seks te maken hebben onbekend gebied zijn en dat ze daar geen zaken mee doen. Zeker omdat sekswerkers vaak met contant geld betaald worden, zijn hun inkomsten voor banken vaag.
‘Wij als Sekswerk Alliantie Destigmatisering zijn in gesprek gegaan met het ministerie van Financiën en een aantal grote banken, en daar hebben we een raamwerk uit onderhandeld waardoor banken sekswerkers eindelijk als zakelijke klanten gaan zien’, vertelt Hornstra.
Sekswerkers zijn uiteindelijk namelijk gewoon werkers en dienen dus prima als zakelijke klant voor de banken. De branche van sekswerkers is tevens ook erg breed en bestaat onder meer uit:
Een ander probleem is dat veel sekswerkers hun business vanuit huis uitvoeren. En daar zitten tientallen gemeenten niet op te wachten. Het aanvragen van een hypotheek is voor sekswerkers dus ook erg moeilijk. Gemeentes zijn namelijk voornamelijk bang voor mogelijke overlast. Maar ook hier lijkt het historische perspectief waar Hornstra het eerder al over had terug te komen. ‘Er zit heel veel criminaliteit in, en ondermijning in die wereld’, zegt Sander Schelberg, burgemeester van Hengelo, in De Nieuws BV. Het stigma wat rondom sekswerk hangt heeft dus grote impact op de stand van zaken rondom hypotheken en zakelijke rekeningen. En dat is kwetsend voor de sekswerkers.
‘Het frustreert me en er gebeurt ook iets mentaals met me’, zegt Hornstra, die zelf ook actief is als sekswerker. ‘Je wordt afgeschilderd als crimineel en dat is denigrerend want dat zijn we niet.’
En dat moeten we onthouden: sekswerkers zijn geen criminelen. Een belangrijke boodschap, vindt ook Hornstra. ‘Het grootste deel van de sekswerkers werkt legaal en op een normale manier. Ze staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en willen gewoon een zakelijke rekening en belasting betalen. We zijn hardwerkende Nederlanders. Geef ons de ruimte en geef ons de kans.’ Als harde werkers zullen sekswerkers de strijd rondom zakelijke rekeningen en hypotheken dan ook niet snel opgeven.
Thema's:
Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!