Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Waar kun je als jongere heen voor hulp bij schulden?

  •    •  
12-08-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2252 keer bekeken
  •  
pexels-cottonbro-5840456

Wanneer je volwassen wordt komt er ineens best veel op je af: je moet je eigen verzekeringen en belasting betalen, hebt kosten voor een (huur)huis, en dan moet je ook nog geld overhouden om boodschappen te kunnen doen. Hoe leer je omgaan met geld? En wie kan je helpen bij schulden?

Je financiële verantwoordelijkheden worden met de jaren steeds groter, maar wat nou als jou nooit is geleerd hoe je die dingen allemaal regelt? Dan kan dat resulteren in grote problemen; zo heeft een op de vijf Nederlandse jongeren problematische schulden. En niet omdat ze merkkleding en dure telefoons kopen. Nee, het grootste deel van deze jongeren (80 procent) heeft een schuld bij de overheid. Bijvoorbeeld bij de Belastingdienst of het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).

Waar kan je terecht?
Jongeren tussen de 18 en 27 jaar kunnen zich gratis aanmelden bij Stichting ONSbank. Zij helpen jongeren in zes maanden 'een toekomst zonder schulden op te bouwen'.

Advertentie
Dit is reclame van STER

Waarom zijn geldzaken juist voor jongeren zo ingewikkeld?
ONSbank-directeur Hester Apeldoorn: ‘Bijna elke jongere heeft een schuld bij de zorgverzekeraar – dat is ook zo’n omslagpunt als je achttien wordt. En jongeren spreken vaak de taal van de schuldeiser niet, en andersom. Ze begrijpen elkaar niet.’
Toeslagen moeten door jongeren zelf worden aangevraagd, wat niet voor iedereen eenvoudig is. En daarbij zijn ze onvoldoende. Een jongere van achttien jaar die met een laag inkomen op zichzelf woont, kan eigenlijk nauwelijks rondkomen. ‘Uit onze analyse blijkt dat de huidige inkomensondersteunende maatregelen niet geschikt zijn voor de maatschappij van nu’, aldus het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).
Sommige jongeren zitten, op de dag dat ze achttien worden, direct al in de schulden. Neem bijvoorbeeld schoolboeken. Als ouders die niet hebben betaald – of niet kónden betalen – krijgen de jongeren de openstaande rekeningen zodra ze achttien zijn. Schoolboeken die ze allang vergeten zijn, omdat ze jaren geleden zijn besteld door hun ouders. En rekeningen die niet worden betaald, worden hoger en hoger, met honderden euro’s boete soms, en rente op rente. ‘Op het moment dat die jongeren achttien jaar worden, krijgen ze enorm veel kosten aan hun broek waar ze helemaal niet op voorbereid zijn’, zegt Willem Los, financieel coach bij ONSbank. ‘Zij komen al snel in een negatieve spiraal terecht, waar ze niet zomaar uit komen.’

Trek op tijd aan de bel
Er zijn maar weinig mensen die openlijk over geld praten, laat staan over geldproblemen en schulden. Dat taboe is een product van onze prestatiemaatschappij, volgens bewindvoerder Tamara Beemsterboer. ‘We willen altijd succesvol zijn in het leven. Daar streven we naar. Als je het gevoel hebt dat je je eigen financiën niet meer in eigen beheer hebt, heb je het gevoel dat je faalt.'
‘Ik opende mijn brievenbus nooit. Omdat ik gewoon bang was’, vertelt comedian Edson da Graça, die tien jaar in de schulden heeft gezeten. Pas wanneer er uiteindelijk iemand door zijn masker heen prikt, durft hij open te zijn over de situatie en wat deze met hem doet. ‘Soms denken we dat we alleen zijn of het niet waard zijn om hulp te zoeken. Dan wil je mensen niet lastigvallen. Dat is het punt dat ik wil maken: er zijn heel veel mensen die er voldoening uit halen om andere mensen te helpen. Dus als je probeert dat stapje te zetten door uit je slachtofferrol of je isolement te stappen en een handreiking te doen, dan zijn er echt mensen die dat gebaar zullen beantwoorden.’
Juist dat taboe zorgt er vaak voor dat de schulden steeds verder oplopen – en daarmee verergeren ze de problemen. Gemiddeld bouwen de problemen zich vijf jaar op, voordat een jongere zich meldt bij ONSbank. Daar luistert een projectleider zoals Apeldoorn naar het verhaal en haakt onder meer een schuldrustcoach zoals Los aan, die met de jongere naar de financiën kijkt.

Hoe werkt de schuldenindustrie?
Los ziet de problemen ontstaan en weet vrij nauwkeurig aan te wijzen wat er misgaat. ‘Heel de schuldenindustrie verdient klauwen met geld aan mensen die er geen cent beter van worden – erger nog: ze komen alleen maar verder in de problemen.’ Hij ziet vaak dat een schuld van zo’n zevenduizend euro door die industrie zomaar oploopt naar twaalfduizend. Kosten, rente, kosten, kosten, rente, rente op rente. ‘Daarmee lossen we geen problemen op.’

In het kort:

  • Praat erover met vrienden en familie
  • Zoek zo snel mogelijk hulp bij organisaties zoals Stichting ONSbank, zodat een (mogelijke) schuld niet verder oploopt
Lees/kijk meer over jongeren en geldzaken:
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

28 aug. 2022 - 2:18

Deze reactie is verwijderd door de redactie.

DaanOuwens
DaanOuwens
13 aug. 2022 - 11:12
Ik heb een paar weken geleden een paar stevige discussies gevoerd met een schuldsaneerder die mij vertelde dat hij alle tijd voor zijn cliënten had en zijn eigen fee ontving vanuit de bijzondere bijstand van de gemeente. Ik had een dergelijk verhaal nooit gehoord terwijl ik toch zo'n 40 jaar ervaring heb met de problematiek. In mijn gemeente kozen sommige wethouders er zelfs voor de bijzondere bijstand als lening te verstrekken. Maar er zijn dus sommige gemeentes die meer fatsoenlijk handelen. Maar verder is het beleid en de uitvoering van gemeentelijke kredietbanken meestal waardeloos. Geen professionaliteit, incomplete dossiers, onjuiste procedures, slecht en autoritair klantcontact er is een lange lijst te maken met thema's waarop de overheid faalt. Het is een soort belastingdienst op lokale schaal. Ik vind het goed dat aan de financiële problemen van jongeren aandacht wordt gegeven. Maar als niet de falende schuldhulpverlening wordt meegenomen in het verhaal komen jongeren van de regen in de drup. Als ze zelf beseffen dat er een schuldenprobleem is en er hulp gevonden moet worden begint vaak de ellende pas goed.
8 Reacties
Wie o Wie
Wie o Wie13 aug. 2022 - 12:58
“ Ik had een dergelijk verhaal nooit gehoord terwijl ik toch zo'n 40 jaar ervaring heb met de problematiek” Blijkbaar heb je een beperkte visie, want ik heb dergelijke verhalen wel vaker gehoord.
JohannesV2
JohannesV215 aug. 2022 - 11:38
Schuldhulpverlening in Nederland is gratis, altijd. Het zou zomaar kunnen zijn dat u het over een beschermingsbewindvoerder heeft. Deze kan, als clienten een laag inkomen hebben, inderdaad betaald worden vanuit de bijzondere bijstand.
DaanOuwens
DaanOuwens16 aug. 2022 - 9:59
@ JohannesV2 Jij schrijft: Schuldhulpverlening in Nederland is gratis, altijd. Nee dat is het niet. De KredietBanken houden een deel van het bedrag dat wordt geïncasseerd bij de schuldenaar in. In Rotterdam 9% van het bedrag dat de schuldenaar over een termijn van 3 jaar aflost. Andere gemeenten hebben ook een dergelijke regeling. Ik heb het overigens helemaal niet over een beschermingsbewindvoerder. Dat is een ander onderwerp. Er is enig verschil tussen het minnelijk en wettelijk traject. En voor het minnelijk traject is een aanvraag bijzondere bijstand bij de meeste gemeenten kansloos. Hoe kom je er eigenlijk bij dat het gratis is?
Wie o Wie
Wie o Wie16 aug. 2022 - 18:31
Daan, gelet op jouw eerdere reactie hierboven heb je een te beperkt beeld van de schuldhulpverlening.
JoepJos
JoepJos17 aug. 2022 - 14:11
@DaanOuwens: hoe ik erbij kom dat schuldhulpverlening gratis is? Ben al zo'n tien jaar schuldhulpverlener binnen de gemeente Amsterdam. U haalt allerlei zaken door elkaar. Daar maak ik mij zorgen over. Nogmaals, schuldhulpverlening is gratis. De kredietvergoeding, waar u het over heeft, is verwerkt in de afloscapaciteit van de schuldenaar. Kortom, de schuldenaar merkt hier niets van, de schuldeiser krijgt minder uitbetaald. De bijzondere bijstand heeft niets met de kredietvergoeding en/of de msnp te maken. Met de wsnp al helemaal niet.
DaanOuwens
DaanOuwens17 aug. 2022 - 15:12
@ JoepJos Jij schrijft: Kortom, de schuldenaar merkt hier niets van, de schuldeiser krijgt minder uitbetaald. Dan is de dienstverlening toch niet gratis. Het is dus exact zoals ik het opschreef. In Amsterdam dus ook. En je schrijft: De bijzondere bijstand heeft niets met de kredietvergoeding en/of de msnp te maken. Met de wsnp al helemaal niet. In enkele gemeenten zoals Arnhem wordt de vergoeding voor de begeleiding bij de schuldsanering betaald uit de bijzondere bijstand. Dat was wat een particuliere schuldsaneerder met ruim 40 cliënten mij vertelde. Dat is wat ik hierboven opschreef. Het was voor mij ook de eerste keer dat ik het hoorde. Dus volgens mij haal ik helemaal niets door elkaar. Waarom beweer jij dat?
JoepJos
JoepJos17 aug. 2022 - 18:33
Is dit nu dat mansplaining waar men het de laatste tijd zo veel over heeft?
DaanOuwens
DaanOuwens18 aug. 2022 - 14:49
@ JoepJos Jij schrijft: Is dit nu dat mansplaining waar men het de laatste tijd zo veel over heeft? Laf tekstje. Ik zal je nog iets uitleggen. Doordat zowel de Kredietbank als de schuldeiser hetzelfde belang hebben, namelijk de schuldenaar zo veel mogelijk laten betalen als wettelijk mogelijk is, komen jij en je collega's, voor mensen met een minimuminkomen bijna altijd tot het maximale bedrag van ongeveer 50 euro per maand. Minder dan 50 euro komt bijna niet voor. Dat is merkwaardig want daardoor komt iedereen met een bijstandsuitkering en een hogere huur onder de zogenaamde beslagvrije voet uit. Dus de Gemeentelijke Krediet Banken handelen tegen een ministeriële regeling in. Overigens doen heel veel schuldsaneerders dat. Iedereen claimt zonder meer het maximale bedrag. Het is dus helemaal niet zo dat schuldsanering belangeloos en gratis is. Schuldsanering is voor de schuldenaar een dure grap die mensen afhankelijk maakt van ambtenaren die niet in hun belang handelen en bovendien zelden foutloos dossiers afwikkelen. In die zin vind ik deze laatste reactie van jou niet verrassend. Het niet ingaan op kritiek, het wegkijken van missers in het systeem en het falen van ambtenaren ken ik. Soortgelijke reacties zijn er ook in Rotterdam als het falen van de KBR op de agenda staat. Jouw reactie maakt duidelijk dat het niet een typisch lokaal probleem is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!

Gerelateerd

Meer over dit onderwerp

BNNVARA LogoWij zijn voor