Ja, het is een enge foto. Nee, de vrouw op de foto is geen mens, maar een pop. En ja, het verhaal achter de foto is inmiddels net zo eng als die priemende ogen, die in staat zijn je in diep gat van ellende en weemoed te slingeren. De pop heet Momo en is het gezicht van de angstaanjagende
Momo Challenge
- een ‘spel’ met verstrekkende gevolgen. Autoriteiten waarschuwen ouders over de hele wereld om net wat vaker over de schouder van hun kinderen mee te kijken. Ook hier in Nederland.
Uitdaging
Het ‘spel’ werkt als volgt: men – volgens verschillende autoriteiten gaat het vaak om betrekkelijk jonge kinderen – stuurt via WhatsApp een bericht naar een speciaal nummer. Het nummer – met daarachter iemand die zich uitgeeft als Momo - reageert vervolgens. Deze geeft gedurende de correspondentie steeds meer persoonlijke informatie weer over de persoon. Als de apper vervolgens niet wil dat Momo deze informatie openbaar maakt – daar dreigt Momo namelijk mee - moet je meedoen aan een reeks uitdagingen. Deze uitdagingen beginnen onschuldig, maar worden steeds gewelddadiger van aard. Met als laatste uitdaging de opdracht om zelfmoord te plegen.
Colombia
The Telegraph meldt
begin september dat er in Barbosa in Colombia twee zelfmoordgevallen zijn naar aanleiding van het ‘spel’. Het betreft een jongen van zestien en een meisje van twaalf die zijn overleden binnen een tijdsbestek van 48 uur. Lokale media melden dat de jongen het meisje kende en dat hij haar het spel als het ware heeft doorgegeven.
In Nederland is het spel ook bekend. Basisschool S04 De Windroos in Nijmegen heeft vorige week een nieuwsbrief uitgestuurd op verzoek van twee bezorgde ouders. Bij één van hen is het spel aangetroffen bij het kind.
Nieuwsbrief
Jos Knoben, directeur van S04 De Windroos, geeft aan dat de nieuwsbrief een waarschuwing is aan ouders om goed op hun kinderen te letten. Maar gelukkig is er op de basisschool zelf geen reden voor paniek: “Wij zien nog geen reden om extra maatregelen te nemen”, zegt Knoben. Op S04 De Windroos houden docenten en andere medewerkers volgens Knoben de boel al erg goed in de gaten. Dit omdat het een school voor speciaal onderwijs is. Bij binnenkomst moeten de mobiele telefoons worden ingeleverd, en krijgen de kinderen deze na afloop weer terug.
Uiteraard raadt BNNVARA iedereen af mee te doen aan de Momo-challenge. Dit artikel dient ter bevordering van de bewustwording onder ouders dat deze challenge wordt verspreid onder jongeren en op tijd kunnen ingrijpen. De Vlaamse zelfmoordpreventielijn 1813 heeft naar aanleiding van dit soort challenges in 2017 een reeks tips opgesteld voor mensen om op tijd in te grijpen. Voor meer vragen kan er contact opgenomen worden met de Zelfmoordpreventielijn 113.