Hoe rijker de Nederlander, hoe meer hij uitstoot en hoe meer klimaatsubsidie hij krijgt. En toch lukt het hen slecht om te verduurzamen.
De rijkste inwoners van ons land ontvangen de meeste klimaatsubsidie. Van de in 2017 in totaal 750 miljoen euro aan subsidies en belastingkortingen ten bevordering van het klimaat, werd 80 procent aan rijke huishoudens uitgekeerd. Voor armere Nederlanders bleef dus maar twintig procent van het geld over.
Hoe rijker, hoe vervuilender
Terwijl die rijke Nederlanders het meeste geld krijgen stoten ze ook het meeste uit. Iemand met een groot vermogen draagt gemiddeld zo’n tien keer zoveel bij aan de opwarming van de aarde dan iemand met een laag inkomen, blijkt uit onderzoek in opdracht van Milieudefensie.
‘Iemand die tot de rijkste 1 procent van Nederland behoort, stoot jaarlijks 70.000 kilo CO2 uit. De 50 procent van Nederland met een inkomen beneden modaal is goed voor 7.000 kilo CO2 per jaar. De afgelopen dertig jaar verminderden de armste Nederlanders hun uitstoot met 40 procent; de allerrijksten slechts met 3 procent’, schrijft Joop.
Uitstoot verminderen lukt rijken amper
Op zich goed dus dat juist zij door middel van subsidies worden aangespoord te verduurzamen, zou je denken. Maar wat blijkt? Het werkt helemaal niet. Het lukt de rijksten maar nauwelijks om uitstoot te verminderen. ‘Mensen met lagere inkomens verminderen hun uitstoot 14 keer sneller dan de ultrarijken.’
'Geen rechtvaardig klimaatbeleid'
‘Deze cijfers laten pijnlijk zien dat we in Nederland geen rechtvaardig klimaatbeleid hebben’, vindt Donald Pols, directeur van Milieudefensie. ‘Om gevaarlijke klimaatverandering te stoppen moeten vooral de rijkste Nederlanders het veel en veel beter doen.’
Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!