In de filmindustrie zit vooralsnog te weinig inclusiviteit en dat is volgens Manoushka Zeegelaar Breeveld van het platform Kleur en filmproducer Annemieke van Vliet zorgwekkend.
Het platform Kleur is begonnen na de Black Lives Matter-protesten en staat voor meer kleur en inclusiviteit in de media. Manoushka Zeegelaar Breeveld, initiatiefnemer van het platform, vertelt in De Nieuws BV wat er moet gebeuren om die inclusiviteit te creëren: ‘Er moet meer gebeuren in de organisatie, maar ook als het gaat om de inhoud. Het kan niet zo zijn dat Anne+ de enige queer film is. Inclusiviteit betekent dat iedereen – ongeacht je geaardheid, kleur of religie – mee mag doen. Het gaat niet alleen over verhalen van mensen van kleur, maar over verhalen van iedereen in de samenleving en ik zou willen dat filmmakers ook zo gaan denken’, zegt Breeveld bezorgd.
‘Witte maatschappij’
Volgens filmproducer Annemieke van Vliet moet je bij de samenleving beginnen en die veranderen. ‘Iemand van kleur begeeft zich altijd in een witte maatschappij. Bij mij is dit kortgeleden ook pas doorgedrongen, omdat ik de laatste paar jaar met heel veel mensen van kleur werk’, aldus Van Vliet. Neem de indringende dramaserie Rampvlucht over de slachtoffers van de Bijlmerramp. Veel mensen zijn blij met de serie, omdat er voor de Bijlmerramp lange tijd nauwelijks aandacht was. Maar volgens Breeveld is het nog niet genoeg: ‘Ik speel zelf in Rampvlucht en het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van twee witte journalisten. Dat is niet erg, maar er zijn meerdere verhalen die verteld moeten worden. Het is belangrijk om niet alleen over de zwarte gemeenschap te schrijven, maar mét hen.’
Generatie Z
Jongeren kunnen veel betekenen voor de filmindustrie, omdat zij een andere kijk op het leven hebben. Uit recent onderzoek van de Universiteit van Californië blijkt dat generatie Z meer representatieve televisie wil zien, omdat ze klaar is met het stereotiepe beeld dat geschetst wordt door de media. Deze generatie wil zich voornamelijk identificeren met wat ze op televisie zien. ‘Onlangs is door Disney voor het eerst een trailer voor de film van de zwarte kleine zeemeermin uitgebracht en dit zorgde voor tranen bij mensen van kleur.' Ook bij Breeveld. ‘Het is prachtig, maar tegelijkertijd ook verdrietig dat zwarte kinderen in 2022 blij zijn met een zeemeermin van kleur.’
Wat nu?
Er wordt meer aandacht besteed aan het maken van inclusieve televisie, maar het is belangrijk om het gesprek te blijven voeren met verschillende partijen en daar niet bang voor te zijn. Het Nederlands Film Festival is in gesprek met mensen van kleur en witte filmmakers om te kijken hoe het beter kan. Jongeren kunnen daar een cruciale rol in spelen. Generatie Z wil verandering zien en zij zijn de toekomstige filmmakers van onze maatschappij.
Thema's:
Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!