Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Hoe draagt taal bij aan (de bestrijding van) racisme?

  •  
23-03-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1356 keer bekeken
  •  
amador-loureiro-BVyNlchWqzs-unsplash

Je kunt met taalgebruik zowel afstand als nabijheid tot mensen creërenvertelt Seada Nourhussen, hoofdredacteur van OneWorld in Vroeg!. Hoe draagt taal bij aan (de bestrijding van) racisme?

Volgens Nourhussen is taalgebruik een manier waarop machtsstructuren worden opgesloten of afgebroken. ‘Je kunt met taalgebruik afstand creëren tot mensen, of er nabijheid mee creëren. Je kunt er helderheid of verwarring mee scheppen. Het is heel belangrijk om je bewust te zijn en niet elke term of elk woord wat in zwang is zomaar over te nemen. Kijk: “Wat vind ik ervan? En klopt dit wel met de werkelijkheid?”’, legt ze uit inVroeg!.

Herkennen
Volgens Nourhussen kun je dat taalgebruik herkennen, maar dan moet je de norm kennen en deze vervolgens bevragen: ‘Dat is natuurlijk wel makkelijker als je zelf niet tot de norm behoort, want dan word je daar bijna toe gedwongen. Maar als je zelf tot de norm behoort, dan ontslaat het je niet van de plicht om ook kritisch naar taal te kijken.’ Dat zou je met woorden als ‘ontwikkelingsland’ en ‘opkomende economieën’ kunnen doen, licht ze toe: ‘Daarmee impliceer je dat er landen zijn die zich nog moeten ontwikkelen naar onze maatstaven. Ze zijn er nog niet. Waar moeten zij zich naartoe ontwikkelen? Moeten ze even vervuilend en kapitalistisch worden als wij?’

Advertentie
Dit is reclame van STER

Validistisch taalgebruik
Een ander bijvoorbeeld is het gebruik van het woord ‘gek’, legt ze uit: ‘In relatie tot racisme wordt validisme ingezet om racisme te verklaren.’ Noem je iemand die een racistische opmerking maakt bijvoorbeeld een gek, dan verexcuseer je de persoon alsof ie een aandoening heeft. ‘Terwijl: racisme is geen aandoening. Het is een bewust of onbewust proces en daar moeten we ons bewust van zijn.’

In Vroeg! beantwoordt Nourhussen ook de volgende vragen: 

Wat voor rol speelt taalgebruik en woordkeuze in de Nederlandse media en berichtgeving?
‘Enorm natuurlijk. Als we het hebben over de oorlog in Oekraïne hebben we het verschil tussen “echte vluchtelingen” en “gelukzoekers” gehoord. Dat is niet alleen maar een woord dat komt van rechtse partijen, maar ook iets wat al die jaren wortel heeft geschoten in de media. Dat zijn is al een bepaald onderscheid wat je maakt tussen mensen.’

Hoe dragen diverse geluiden in de media bij aan het aanpakken van racisme?
‘Ik vind dat te simplistisch. Er wordt vaak niet een lijn gekozen door een medium, titel of redactie om gewoon anti-racistisch te zijn. Het beste om racisme te bestrijden is om anti-racistisch te zijn. Niet om een paar mensen in te zetten die al het werk moeten doen. Het is ook oneerlijk. Met de diversiteitsindustrie ga je racisme niet oplossen. Dat zijn mensen die heel hard werken om ongedaan te maken wat anderen doen. Dat is niet constructief en niet eerlijk. (...) mensen van kleur, of mensen uit gemarginaliseerde groepen die op redacties lopen zijn daar niet om daar onzin te fixen, die zijn daar om een goede journalist te zijn en hun werk te doen.’ 

Comment luisteraar: ‘Een Europeaan staat dichter bij mij, dan iemand uit Azië of Afrika. Dat geldt voor Aziaten en Afrikanen ook zo en dat heeft niets met racisme te maken.’
‘Dat is niet zo raar. Maar het gaat om de acties die je daaraan verbindt. Het feit dat je onderscheid maakt in de behandeling van mensen, daar gaat het om. Dat je je meer verbonden voelt, is niet zo gek. Ik voel me ook meer verbonden met mensen die op mij lijken of ik zie meer gelijkenissen. Maar dat zou geen gevolgen moeten hebben voor de menselijkheid die mensen tonen. De menselijkheid, de warmte en de barmhartigheid die we de afgelopen weken hebben gezien, die is niet te vergelijken. Verwantschap versus humaan behandelen en ook je gewoon houden aan internationale verdragen. Er is een richtlijn van twintig jaar geleden afgestoft die nog nooit is gebruikt, voor welke crisis dan ook. Die had wel gebruikt kunnen worden, dat zeggen experts ook. Het is niet de eerste keer dat we iets meemaken waarvoor het gerechtvaardigd was geweest om vluchtelingen toegang te geven tot van alles. Dat is nu voor het eerst wel gebeurd. Dat is een vorm van je menselijkheid, je humaniteit inzetten. Dat onderscheid zou niet moeten bestaan. Je kunt je verwant voelen met bepaalde mensen, maar dat het vervolgens gevolgen heeft voor hoe je mensen behandelt, dat vind ik niet terecht.’ 

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (10)

Frans Akkermans
Frans Akkermans
26 mrt. 2022 - 14:10
Ik heb eerlijk gezegd de term 'gelukszoekers' niet horen gebruiken als het gaat om vluchtelingen uit bijv. Syrië en Eritrea. Bij vluchtelingen uit andere landen kun je je wel eens afvragen waarvoor ze dan op de vlucht zijn. Nu geef ik onmiddellijk toe dat ik zelf ook zo snel als mogelijk uit die landen zou vertrekken. Ik heb niets tegen de 'pursuit of happines' maar kan me ook denken dat je selectief migranten moet toelaten op straffe van ontwrichting van de samenleving. In dit stadium van de oorlog in Oost-Europa kan ik me indenken dat je het hebt over 'echte' vluchtelingen, vluchtelingen die duidelijk, zonder twijfel, huis en haard achterlaten om hun leven te redden. Hoe daar hier over gedacht wordt over zoveel maanden of jaren verder moeten we ook maar afwachten. Daar komt nog bij dat ze dat doen als gevolg van een agressie die nog het meest lijkt op die van nazi-Duitland en niet door een complexe burgeroorlog. Het respect voor soevereiniteit is nu eenmaal in internationaal recht vele malen groter dan het respect voor mensenrechten. Die spelregel dwingt de 'internationale gemeenschap' tot machteloosheid. Als ik mw. Nourhussen goed begrijp komt is een politiek correct synoniem op komst voor 'ontwikkelingsland'. Zoiets als 'slaafgemaakten' ipv 'slaven'. Het zal wel. Alleen door het beestje een andere naam te geven verandert er niets.
MicroWolf
MicroWolf
25 mrt. 2022 - 15:42
Laatste alinea: "Dat je je meer verbonden voelt, is niet zo gek." Maakt Nourhussen hier nu zelf een validistische opmerking?
Beisser
Beisser
25 mrt. 2022 - 9:55
Zandb, Je hebt volkomen gelijk. Dit is ontoelaatbare discriminatie (geen racisme!) Ik wilde in mijn korte eerste reactie alleen maar de oorzaken benoemen. Het is ook bij dit probleem belangrijk dat de verschillen tussen (aangeleerd) racisme en (instinctief) wij-zijdenken begrepen worden. Maar nogmaals: Je hebt volkomen gelijk. Deze discriminatie is ontoelaatbaar. (maar wel kenmerkend voor hoe men in ons land over buitenlanders denkt)
Beisser
Beisser
24 mrt. 2022 - 22:44
Oekraïeners vluchtelingen noemen en mensen uit het Midden Oosten gelukszoekers is een kwestie van vooroordeel en etnisch profileren. (Oekraïne = Europa = is Christen. Midden Oosten = Arabier = moslim = terrorist). Heeft niks met racisme te maken. Het is wij-zijdenken. Oekraïeners hebben allerlei kenmerken met ons gemeen, staan als Zij-groep dichter bij ons dan Arabieren die als zij-groep etnisch en cultureel veel verder van ons af staan.
1 Reactie
Zandb
Zandb25 mrt. 2022 - 7:11
Beissers Oekraïeners vluchtelingen noemen en mensen uit het Midden-Oosten gelukszoekers is ontoelaatbaar discrimineren, want het heeft gevolgen voor hoe je deze mensen behandelt. Wat dan de oorzaken zijn , dat maakt het niet meer of minder discriminerend.
Zandb
Zandb
24 mrt. 2022 - 11:44
Preker Klopt als een zwerende vinger. Ik heb echter nog nooit meegemaakt, dat iemand als racist wordt gezien, omdat die de voorkeur aan blank boven wit geeft. Maar wanneer dat gebeurt is dat inderdaad niet best! Dat er meestal een verschil van mening is, over wat dan de beste benaming is, wit of blank of ....., dat bepaalt op zichzelf niet, of er sprake is van al dan niet inclusief denken. Wanneer ik de voorkeur geef aan wit, kan dat van alles impliceren voor iemand die aan. wit de voorkeur geeft. Maar dan moet dat wel expliciet vermeld worden. Dat besef mis ik in uw reactie, die ik ervaar als een niet inclusieve manier van van mening verschillen; niet inclusief omdat u gevolgen aan een mening verbindt, die niet uitdrukkelijk en expliciet vermeld worden!
bv-user-4052
bv-user-4052
24 mrt. 2022 - 7:42
test
de passie preker
de passie preker
23 mrt. 2022 - 17:51
Elke keer dat iemand als ‘racist’ wordt bestempeld als die persoon ‘blank’ zegt in plaats van ‘wit’, zijn we weer een stapje verder verwijderd van een inclusieve samenleving.
Jimmy
Jimmy
23 mrt. 2022 - 14:53
Deze reactie is verwijderd
Gerygrr
Gerygrr
23 mrt. 2022 - 13:10
Taal draagt bij aan racisme. Inderdaad, maar de definiëring van het woord en het verschillend begrijpen van de definitie van het woord kunnen ook racistisch maken! Zo kun je immer geloofd hebben niet racistisch te zijn, door partnerkeuze keuze van werkomgeving enz. En vervolgens te ondervinden, dat je de maat wordt genomen door anderen, die jouw mening duiden als zijnde racistisch! Vluchtelingen helpen. Objectief gezien zeggen wij in meerderheid daartegen ja, uiteraard. Nu de kritiek, dat in ons land de ene vluchteling op meer hulp mag rekenen dan de andere. Conclusie racisme! Waarom niet kijken naar andere criteria, leeftijd en geslacht? Stel, dat we horen dat bejaarden en moeders met kinderen uit welk gebied ook naar ons land op weg zijn en we zouden dan onderscheid maken op grond van huidskleur danmag je van racisme spreken. Overigens zijn Oekraïners al voor de oorlog zonder visum overal welkom in de EU. Ook vóór de oorlog al. Mensensmokkel mag niet worden beloond, overigens!
2 Reacties
Zandb
Zandb24 mrt. 2022 - 12:02
Gerygrr Ik zou niet weten wat je daaraan zou moeten en kunnen doen, in een. land waar vrijheid van meningsuiting bestaat, ik citeer: "En vervolgens te ondervinden, dat je de maat wordt genomen door anderen, die jouw mening duiden als zijnde racistisch." Het gaat er dan - ik citeet: "En vervolgens te ondervinden, dat je de maat wordt genomen door anderen, die jouw mening duiden als zijnde racistisch!" - nog steeds om HOE mensen verwoorden wat ze vinden van wat je vindt of doet. Of nog anders gezegd: "De gekozen woorden en hoe die verstaan worden bepalen". Als het gaat om het beoordelen van vluchtelingen, dan is dit - Waarom bv niet kijken leeftijd en geslacht? - discriminerend. Dat verbiedt onze grondwet uitdrukkelijk.
Gerygrr
Gerygrr25 mrt. 2022 - 14:40
Zandb, Ik hoor mijn hersens kraken. Ik volg u niet. Ik zie het zo voor me. Wij sluiten de ogen. Wij horen een nieuwsbericht over mensen op de vlucht. Wij kunnen ons hart laten spreken en van de gevluchten een zeker aantal opnemen. Wie kiezen wij dan eerder? Kinderen, hun moeders, grootouders of hun vaders of alleenreizende pubers, adolescenten?
De Drent
De Drent
23 mrt. 2022 - 12:58
Deze reactie is verwijderd
1 Reactie
Zandb
Zandb24 mrt. 2022 - 12:08
De Drent Wat een gelul. Dat mensen u als wit willen zien of als blank, dat is op zichzelf even racistisch of niet. Verder, als het dan om woorden gaat; ALS racisme te onpas wordt gebruikt, dan is er geen sprake van racisme. Want het is te onpas. Wanneer je zou willen, dat mensen niet te onpas het woord racisme MOGEN gebruiken, dan zou zou je mensen monddood maken. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat u monndood wilt maken: U mag niet wit genoemd worden en het woord racism mag niet - naar wiens normen overigens? - te onpas gebruikt worden; dat impliceren uw woorden voor mij.
BNNVARA LogoWij zijn voor