Uit verschillende onderzoeken naar de invloed die geld op geluk blijkt dat geld wél gelukkig maakt. Het gaat er namelijk om wat je met je geld doet en waar je het aan uitgeeft. Maar dan moet je het natuurlijk wél hebben. En hoeveel is dan genoeg om gelukkig te zijn? Tipje van de sluier: je hoeft geen miljonair te zijn…
Slimmer uitgeven
Besteed je geld aan dingen die je meer vrije tijd opleveren. Je hebt dus niet méér geld nodig om gelukkiger te worden, je moet het gewoon anders besteden.
Er zijn zat dingen waarmee je ‘tijd koopt’. Voor een – relatief - klein bedrag kan je bijvoorbeeld je boodschappen thuis laten thuisbezorgen of iemand die je huis schoonmaakt. Al komt diegene maar een keer per maand, het geeft je wel de tijd voor andere leuke dingen!
Een stuk gelukkiger
Je krijgt er dus tijd voor terug! Die kun je bijvoorbeeld aan je vrienden of familie besteden. Of je kunt je verwaarloosde hobby oppakken, praten met je partner, je schildpad knuffelen, je oma bezoeken of je je beste vriend irriteren. En ja, dat maakt gelukkig.
Is er een geluksformule?
Ja! Die is er! OMG! Uit onderzoek is gebleken dat ieders geluk bestaat uit drie bouwstenen, namelijk: doelen, oplaadpunten en mensen. Doelen zorgen ervoor dat je iets hebt om naar uit te kijken. Een reden om je bed uit te komen en een perspectief op de toekomst te hebben. En nu komt het: de oplaadpunten zijn het grootste probleem bij mensen. Waarschijnlijk heb je een telefoon en ben je - of je het nou wilt of niet - in bepaalde mate verslaafd aan dat ding. Samengevat: Je krijgt telkens weer nieuwe impulsen en dat kost energie.
Hoeveel knaken heb je nodig?
Wil je dit allemaal kunnen doen, dan heb je geld nodig. Je moet genoeg geld verdienen om vrije tijd te kunnen nemen en jezelf op te laden. Er is dus een maximumgrens tot waar geld ons tevreden maakt over onze levenskwaliteit. Wat? Ja, echt waar. Daar is zelfs onderzoek naar gedaan. Tot de grens van 67.900 euro op jaarbasis betekent meer inkomen over het algemeen méér geluk. Volgens dit onderzoek verdienen ‘gelukkige’ mensen gemiddeld tussen de 53.000 euro en 67.900 euro per jaar.