Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?
"Ik vind het ronduit belachelijk als ze het elke dag moeten zingen." | Interview
09-10-2017
•
leestijd 3 minuten
•
55 keer bekeken
•
De nieuwe coalitie is er binnen 365 dagen toch nog uit! VVD, CDA, D66 en CU hebben ’t regeerakkoord morgen klaar. Spannend. Maar wat weten we al van de plannen van het nieuwe kabinet? En wat vinden onze knappe koppen er eigenlijk van…
…dat je straks zonder diploma tot je 21ste naar school moet?
Samya Hafsaoui: “
Ik denk niet dat dit een goed idee is om het onderwijsniveau in Nederland te bevorderen. Ontwikkeling vindt ook veel buiten school plaats. De 21-toets geeft nu mensen de mogelijkheid om alsnog terug het onderwijs in te stromen die dit willen. 18 is een leeftijd die wij hanteren voor heel veel belangrijke beslissingen en extra verantwoordelijkheden. Waarom zouden wij het recht op ontwikkeling buiten regulier onderwijs nu inperken?
”
…dat gemeenten, provincies en het rijk niet zomaar meer mogen vragen naar iemands geslacht als dat niet nodig is?
Jurre Geluk: “
Wat boeit het ook. Ik denk dat als mensen het vervelend vinden als ‘t wordt gevraagd, we het niet moeten benoemen. Maakt dat nou uit. Een groep voelt zich er niet prettig bij. Waarom zouden we dat dan niet veranderen?”
…dat de overheid gaat experimenteren met legale teelt?
Nellie Benner:
“Ik weet dat ‘t voor de coffeeshop eigenaren allemaal niet zo leuk is. Maar ik denk dat het juist goed is om te weten hoeveel THC overal in zit. En ik denk dat de criminaliteit erdoor zal verminderen. Dus ja! “
…dat je nu drie jaar zonder vast contract bij dezelfde werkgever aan de slag mag?
Emma Wortelboer
: “Dat vind ik lastig, want ik ben zelf jong en ik heb geen idee van hoe dat in andere werkgebieden werkt. Ik denk wel dat veel mensen dat lastig gaan vinden voor als je een huis wilt kopen en een lening wilt of
whatever
. Dan moet je eerst 3 jaar ergens werken voordat je zekerheid hebt. En ik vind het ook wel lullig dat je slag om de arm moet houden, dat je er uit gekickt kan worden alsnog. Flexwerken is tegenwoordig meer een norm dan een optie.”
…dat vaderschapsverlof uitgebreid is naar 5 dagen?
Sinan Can: “
Van mij had het wel meer gemogen. Vrouwen krijgen ook drie maanden verlof. Ik snap natuurlijk wel dat je moet bijkomen van een bevalling. Maar ik zie dat een vader ook wel nodig is in de eerste weken van de geboorte van het kind met betrekking tot hulp. De vader mag best twee weken verlof krijgen. Veel mannen nemen nu vakantiedagen op. Van drie naar vijf is niet echt ‘
wauw’
, het gaat erop vooruit. Het mag van mijn part ook tien dagen zijn.”
Jan Versteegh: “
De vlag gaat uit! Al vind ik het nog te kort. De eerste dagen van je kind zijn er maar 1 keer. Een vrouw hoort, als vanzelfsprekend, veel langer vrij te zijn, maar een verdubbeling van die vijf dagen zou wat mij betreft eerlijk zijn. Ook om er uitgebreid voor je vrouw te kunnen zijn.”
…dat scholen leerlingen les moeten gaan geven over het Wilhelmus?
Eva Koreman:
“Ik vind het ronduit belachelijk als ze het elke dag moeten zingen. Maar als zij les krijgen over de oorsprong en de betekenis dan is dat normaal. Het is een onderdeel van onze geschiedenis. Niet vanuit een bepaalde trots of nationalisme. Maar gewoon als onderdeel van vaderlandse geschiedenis, de schaduwzijde van de Nederlandse geschiedenis en hoe Nederland aan haar rijkdommen is gekomen. Wij hebben andere landen écht geplunderd. Die wordt bij ons de gouden eeuw genoemd terwijl het een duistere eeuw is geweest. Dat zou ik belangrijk vinden om les over te krijgen."