Dansen tot het weer licht wordt is één van mijn favoriete bezigheden - min de terugweg, als je in de ‘gewone’ wereld mensen al hardlopend aan hun zondag ziet beginnen. Eenmaal thuis duik ik in bed en kom er niet meer uit tot in de middag, zeker als ik de dag erna niks gepland heb. Maar zou het niet beter zijn om een nacht door te halen?
De biologische klok dirigeert
Een halfjaar geleden wonnen de Amerikaanse onderzoekers Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash en Michael W. Young de nobelprijs voor het ontrafelen van de genen die de basis vormen van ons 24-uursritme. Deze interne klok zorgt ervoor dat we willen slapen met zonsondergang en wakker worden met zonsopkomst.
Maar de biologische klok regelt veel meer dan slapen.
Joke Meijer
, hoogleraar neurofysiologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum zegt dat de biologische klok behalve het centrale zenuwstelsel ook alle organen en weefsels aanstuurt: “Die klok
is als het ware de dirigent die iedereen in de maat laat spelen; overdag snel, 's nachts langzaam”.
De biologische klok tikt niet bij iedereen even snel
, en een chronische mismatch tussen je leefstijl en biologische klok is niet zo goed voor je gezondheid. Terwijl sommige mensen het heerlijk vinden om vroeg uit de veren te zijn, moet een ander eerst wat koffie ophebben voor ‘ie weer aanspreekbaar is.
De biologische klok gaat verkeerd lopen als we reizen. Ons lichaam snapt namelijk niet dat we in Amerika in een ander ritme willen leven dan in Nederland, en tuft lekker door in het oude ritme. Je hersenen houden je wakker in de nacht en willen overdag slapen – wat wel chill is als je wilt partyen – maar van een jetlag is je lichaam al gauw 2(!) weken van slag.
Inkakken is doorpakken
Hoe zit dat dan met feesten? Dan ben je ook behoorlijk je biologische ritme aan het verstoren, helemaal met de nodige genotsmiddelen. Het zou wellicht beter kunnen zijn om de nacht dan maar geheel te skippen om toch in het biologische ritme te blijven.
Gerard Kerkhof, emeritus-hoogleraar psychofysiologie aan de Universiteit van Amsterdam, spreekt dit tegen. Hij vertelde aan de Volkskrant dat het beter is om kort te slapen dan helemaal niet. Die slaap kan je het beste pakken tussen acht en tien uur ’s avonds omdat deze tijd gelijkloopt aan het 24-uursritme. Misschien is de truc dan om niet na een feestje te gaan slapen, maar ervoor.
Slapen beheerst een groot deel van ons leven en er wordt veel onderzoek gedaan naar slapen. Maar veel theorieën spreken elkaar tegen. Zo is een
tekort aan slaap een oorzaak van depressie
, maar hebben neurowetenschappers onderzocht dat depressieve mensen juíst in een betere mood zijn door slaaptekort. Uiteindelijk moet iedereen vooral zelf uitzoeken wat wel of niet werkt.
Strijden tegen de slaap
Eén all-nighter is niet zo slecht – tenzij het er meerdere achter elkaar worden, het is dan ook altijd weer strijden op festivals. Als je de nacht dan hebt volgedanst zonder slaap, praten we onszelf vaak moe, want hoe kom je ooit de dag door zonder slaap? Met wat bijgeslapen energie voor 10 uur 's avonds en deze maatregelen kom je fris voor de dag:
“Hoe overleef ik een nachtje doorhalen-guide”
1. Eat – no-sleep – repeat
Dat knagende gevoel in je maag is geen misselijkheid: Je moet altijd blijven eten. Het allerbelangrijkste is dat je genoeg brandstof in je lichaam blijft gooien, en dan het liefst zo eiwitrijk als maar kan. Noten, vette vis of een lekkere wrap met kip doet wonderen!
2. Fris en fruitig!
Ik denk dat niemand meer fruitig is na een nachtje doorhalen, maar je frisheid heb je zelf in de hand. Poets je tanden en scrub je gezicht. Dan voel je je gegarandeerd weer wakker, hallo nieuwe dag!
3. Trek de wereld in
Ga niet op al je schermpjes kijken maar ga naar buiten! Maak een stadswandeling of organiseer een after in de tuin met je medezombies – de zon geeft je een natuurlijke dosis wakker blijven. Maar je kan ook natuurlijk nog dieper gaan en doorfeesten, daar blijf je ook wel wakker van ;)
4. Praat jezelf de put uit
Na een all-nighter maalt de gedachte dat je moe hoort te zijn en niks meer kan door je hoofd. Maar dat is onzin! Stel je niet aan en zet je negatieve gedachtes weg. Je kan namelijk nog prima functioneren als je punt één hebt opgevolgd.
5. Luister naar muziek
Als je het feestje nog niet helemaal los kan laten kan muziek je helpen om in die blije bui te blijven hangen. Dus knal een lekker nummer aan en geniet van je vrije dag.
6.Blijf in je ritme
Als je ‘s avonds weer lekker in je oude ritme onder de wol kruipt zal je lichaam je dankbaar zijn. Je hebt dan wel een dagje doorgehaald, maar houdt je wel aan je biologische ritme. Dat betekent liever een discodutje voor de party, dan erna.
Veel plezier vanavond nachtbrakers en festivalgangers! En vergeet niet:
Don’t fuck with your biological clock.