Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Ben jij ook toe aan een digital detox?

  •  
26-01-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1045 keer bekeken
  •  
zach-betten-KYTT8L5JLDs-unsplash
Vroeger was een vakantie automatisch een digitale detox.  Zodra je de Nederlandse grens passeerde had je geen internet meer. Maar tegenwoordig zijn we overal en nergens bereikbaar. En naast alle bijkomende voordelen, heeft dat ook een aantal nadelen.

We brengen gemiddeld zo’n negen uur per dag achter een schermpje door. Of dat nou onze laptop, televisie, tablet of telefoon is. En zelfs op vakantie kunnen we maar moeilijk zonder. Internet ligt namelijk overal voor het oprapen. Echt loskomen van het digitale leven doen we dus eigenlijk nooit meer. Daardoor hebben we meer moeite met ontspannen en hebben we minder oog voor onze directe omgeving.

Steeds meer mensen lijken zich bewust te worden van deze negatieve gevolgen. De behoefte om tijdens een vakantie even helemaal offline te gaan neemt de afgelopen jaren enorm toe. Zo werd de ‘digital-detox-vakantie’ geboren. En daarvoor hoef je echt niet per se naar afgelegen plekken zoals je die kent van Floortje naar het einde van de wereld. Dat kan ook gewoon in ons eigen land. Evi Hanssen neemt je in 3 op reis mee naar deze plekjes.

Hoe vind je die plekken? Nou, dat is eigenlijk best simpel. Met een app op je telefoon kan je op zoek gaan naar de zogenaamde whitespots in ons land. Simpel gezegd het tegenovergestelde van hotspots. Plekken zonder internetbereik. In Nederland zijn er nog een paar, waaronder een op Texel. En daar gaat Evi heen. ‘Ik heb er dan wel drie kwartier voor door de duinen moeten lopen, maar dan heb je ook echt niks. Geen bereik.’
Druk in je hoofd
Iemand die beter bekend is met het fenomeen ‘digital detox’ is Jaap Duin. Hij groeit op op Texel, waar hij nu Unplugged Expedities organiseert. ‘We laten telefoon, horloge en camera’s achter. En dan gebeuren er twee dingen. Het eerste: je raakt uit contact met je geliefden, je familie en je vrienden. Dat is vaak voor mensen al best wel spannend. En het tweede: de neiging om dingen vast te willen leggen. Het is mooi om te zien wat er gebeurt als je niet alles vast kan leggen en niet even naar thuis kan bellen.’ De meeste mensen die zich aanmelden voor de expedities van Duin zijn mensen die het gevoel hebben te druk te zijn in hun hoofd of zich even willen opladen, maar ook het simpelweg in de natuur zijn en tot jezelf komen is een reden om mee te gaan.

Afkicken
Volgens Duin is het nodig te ervaren hoe het is om echt zónder te zijn, om te beseffen wat de aanwezigheid van een telefoon echt met je doet. ‘Zeggen: ik doe niet meer aan Instagram of aan Facebook en ik haal die apps van mijn telefoon is volgens mij niet de oplossing.’ Pas als je je smartphone een keer weglegt kan je ervaren hoe het is om echt zonder te zijn. Het afkicken van een telefoon vergelijkt Duin dan ook weleens met een snowglobe, je weet wel: die glazen bollen met kleine sneeuwvlokjes erin. ‘Als je hem door elkaar schudt zie je even helemaal niks. Maar als dat even wordt stilgezet, dan gaat de ruis naar beneden en komt er een helder idee of een ingeving. Omdat er ruimte ontstaat kan het idee tot je komen.’ Er zijn volgens Duin een heleboel dingen die wij niet tegenkomen of over onszelf ontdekken als we bezig zijn met die telefoon.
Door Carolien Ronde
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor