Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Studenten hebben (alweer) massaal schurft

  •  
06-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
907 keer bekeken
  •  
schurft scabies
Schilfers, bultjes en vooral ontzettend veel jeuk – het zijn de bekendste verschijnselen van schurft, of liever gezegd: scabiës, want dat klinkt wat minder ranzig. Dit kwaaltje wordt veroorzaakt door kleine beestjes die onder je huid tunneltjes graven, eitjes leggen en poepen. Heerlijk. Oh, en ben je student? Dan loop je het grootste risico besmet te raken.
Waarom? Omdat studenten nou eenmaal wat minder hygiënisch leven dan ze van huis uit hebben mee gekregen. Je wast je beddengoed misschien iets minder vaak dan je moeder je heeft geleerd en je trekt die vieze broek toch nog een keertje aan omdat je niks anders hebt liggen. Kan gebeuren. Maar de mijten – de beestjes die zich onder jouw huid nestelen – floreren op vies beddengoed of kleren.
De schurft zelf loop je op door langdurig contact te hebben met iemand die de beestjes al heeft. In studentenhuizen breekt hierdoor als eerste de pleuris uit – mensen bevinden zich vaak in dezelfde ruimte, op dezelfde bank met hetzelfde Netflix-account, en hebben vaker wisselende seksuele contacten (#YES #SEKS). Volgens de GGD is er vooral door een verminderde hygiëne zelfs sprake van een toename aan schurftmeldingen onder studenten in de afgelopen jaren. Het is trouwens ook niet de eerste keer dat er sprake is van een epidemie. In 2016 brak bijvoorbeeld de schurft uit onder studenten van de UvA , toen er labjassen waren gedeeld tijdens een practicum op het Science Park.
Gelukkig is schurft vooral heel naar en niet schadelijk, dus blijf vooral seksen en plezier hebben. Maar was misschien wel je beddengoed ietsje vaker. En heb je toch last van jeuk en stress, haal dan even een zalfje bij je huisarts. Niemand wil namelijk patient zero zijn.
Ben je een student in paniek? Lees anders eens onze studentencolumn voor ervaringen, tips en tricks. Niet voor schurft. Wel voor een heleboel andere leuke dingen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.