Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Zorgorganisatie Careyn weigert manifest ouderen te ondertekenen

11-03-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
Careyn
Zorgorganisatie Careyn wil het manifest ‘Geef ouderen hun stem terug’ niet ondertekenen. Een groep jongeren die het manifest opstelde, woonde samen met ouderen in een woonproject van Careyn. De besluiten van de zorgorganisatie leidden tot maandenlang durend verzet onder bewoners en uiteindelijk tot het manifest voor betere ouderenzorg.  De jongeren reageren zeer teleurgesteld op de reactie van Careyn.
Lees hier de hele reactie van zorgorganisatie Careyn
De zorgorganisatie laat in een brief weten met ‘veel interesse kennis te hebben genomen van de inhoud van het manifest’, maar het in ‘deze vorm’ niet kunnen ondertekenen.

“De reactie is vooral formeel, het gaat erover hoe Careyn formeel de zaken op orde heeft, maar het gaat weer niet over de ouderen zelf, wat die echt vinden en wat die echt willen”, zegt Wouter Smink van de jongerengroep Tegen de Onverschilligheid. Marit de Jong vindt dat de Careyn met de mensen zelf in gesprek moet, “het zijn bewoners geen cliënten".
‘Oude bomen moet je niet verplanten’
De jongerengroep ‘Tegen De Onverschilligheid’ (TDO) woonde twee jaar lang samen met ouderen in een verzorgingshuis Tuindorp-Oost, in Utrecht. Totdat zorgorganisatie Careyn de jongeren en de ouderen eind vorig jaar, eerder dan gepland, uit elkaar haalde. De Careyn-besluiten leidden tot maandenlang durend verzet van bewoners, hun familieleden en de jongeren. Maar Careyn zette haar plannen door. Zo is te zien in de ZEMBLA-uitzending ‘ Oude bomen moet je niet verplanten ’.

“Careyn erkent eenzaamheid onder ouderen als probleem in hun reactie”, zegt Martijn Baart van de jongerengroep over de brief van Careyn. “De oplossing hiervoor hadden ze letterlijk in huis, namelijk het samenwonen met jongeren. Dat ze dit voortijdig hebben stopgezet, daarover reppen ze met geen woord.”
Niet geluisterd
Volgens de jongeren wordt er nu niet goed genoeg naar ouderen geluisterd in de zorg: “Zorginstellingen besluiten nu over in plaats van met ouderen wat het beste voor hen is”, zo stelt het manifest. Ook naar zorgmedewerkers wordt niet geluisterd, vindt de actiegroep. “Terwijl juist hun ervaringen leidend moeten zijn. Ouderenzorg bestaat uit meer dan protocollen, rapporten en beleidsstukken.”

Inmiddels is het manifest bijna 30.000 keer ondertekend.

De 100-jarige Maria Piël woont in verzorgingshuis Tuindorp-Oost en ondertekent het manifest:
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor