Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Zorg om de zorg

  •  
13-10-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1266 keer bekeken
  •  
In rap tempo sluiten verzorgingshuizen in Nederland de deuren. Ouderen moeten langer thuis blijven wonen en familie en vrienden mogen een handje helpen. De vraag is alleen wat dit alles betekent voor de kwetsbare ouderen in de samenleving.  ZEMBLA laat zien hoe mensen die zelf al op leeftijd zijn, veelal ten koste van zichzelf, voor anderen zorgen.

Mevrouw Beijer is 91. Een paar keer per week doet ze de boodschappen voor een alleenstaande vriendin van 88, die dementerend is. ' Als ik het niet doe, dan verrekt ze. Maar ik ga er wel aan. Ze belt me ook de hele dag op. Stapelgek word ik er van! '

Meneer Sijpestijn (84) verzorgt zijn vrouw. Ze is incontinent, suikerpatiënt en kan hooguit twee meter lopen. ' Ik was, ik strijk, ik kook, ik help haar op de wc, ik maak het huis schoon. Ik doe het graag, maar voor de toekomst hou ik mijn hart vast. '

Donderdag 23 oktober om 20:25 bij de VARA op NPO 2
10 vragen bij dementiezorg
Op de Dag van de Mantelzorg (10 november) lanceerde Alzheimer Nederland de website 10vragenbijdementiezorg.nl . Deze website is bedoeld voor mensen die dementie vermoeden of meemaken. Zij worden op een heel praktische manier langs de tien meestgestelde vragen bij dementie geleid. Met behulp van de antwoorden, praktische tips en verwijzingen op de website kunnen mensen het gesprek aangaan over dementie en de weg vinden in het hulpaanbod.
De antwoorden op de 10 vragen bij dementiezorg helpen mensen met dementie en hun mantelzorgers op weg naar goede ondersteuning, vanaf de eerste vermoedens van dementie tot en met opname in het verpleeghuis. De website geeft ook adviezen voor het dagelijks leven.

Samen zorgen voor thuiswonende ouderen
Onderzoeksrapportage over de samenwerking tussen mantelzorgers, professionals en vrijwilligers in de thuiszorg.
De aanbevelingen voor een betere gezamenlijke zorgverlening verschillen naar het type mantelzorger dat hulp biedt. Inwonende mantelzorgers hebben voornamelijk behoefte aan advies en ondersteuning van formele hulpverleners. Uitwonende kinderen en familie willen doorgaans meer en beter overleg over de zorg met formele hulpverleners. Buren, vrienden en vrijwilligers van de oudere kennen de formele hulpverleners meestal niet en hebben vaak geen behoefte aan samenwerking.


Verenso, specialisten in ouderengeneeskunde

Verenso ondersteunt specialisten ouderengeneeskunde en sociaal geriaters bij de beroepsuitoefening en behartigt de beroepsinhoudelijke belangen.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.