Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Zonder pardon

  •  
13-02-2003
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
150 keer bekeken
  •  
zonder-pardon
Onlangs riep demissionair minister Nawijn dat hij de laatste periode van zijn ministerschap wil gebruiken om nog eens goed naar de 'schrijnende gevallen' onder asielzoekers te kijken. Na die uitspraak stromen de dossiers vanuit het hele land richting Den Haag. Inmiddels liggen er driehonderd op zijn bureau. Zo ook het dossier van de Chinese familie Xu die Zembla donderdag 13 februari, samen met drie andere families, portretteert in de documentaire 'Zonder pardon'.

Zembla volgt in 'Zonder pardon' vier vluchtelingengezinnen die binnenkort op straat staan of al zijn 'ontruimd'. De families zijn al lange tijd in Nederland en hebben onder de oude vreemdelingenwet eindeloos geprocedeerd. Nu zijn ze bijna uitgeprocedeerd. Tot vorig jaar mochten mensen de procedure afwachten in de opvang. Nu dat niet meer kan, worden ze zonder pardon op straat gezet.

"Sterkte"
Mevrouw Veliqi uit Kosovo kreeg van de deurwaarder een briefje in haar handen geduwd. "Sterkte," zei de man en hij verdween. Mevrouw Veliqi: "In de brief stond dat we nog een paar dagen de tijd hadden om ons huis in Deventer te verlaten. Ik was radeloos. Waar moesten we met onze drie kinderen heen?" De familie woont nu in een voormalig café dat werd gekraakt door meelevende stadsgenoten.

Wanhoopsdaad
De familie Fakroh uit Libanon (vader, moeder en vijf kinderen) ontvluchtte acht jaar geleden Libanon. Toen de familie afgelopen zomer te horen kreeg dat ze het asielzoekerscentrum in Utrecht moest verlaten, goot vader Fakroh een jerrycan met bezine over zich heen. Hij dreigde zichzelf in brand te steken. "Een wanhoopsdaad. Mijn jongste zoontje was net zes weken oud."

Fakroh werd na een grote politie-actie overmeesterd en zat een paar dagen in een cel. Inmiddels woont het gezin in een afbraakflat. Uit een noodfonds van de gemeente ontvangen ze wekelijks leefgeld. Dit is overigens een doorn in het oog van demissionair minister Nawijn die heeft gezegd dat hulp aan illegalen strafbaar moet worden.

Mensenrechten
Nederland telt 5000 mensen in vergelijkbare omstandigheden als de bovenstaande families. Ze zijn langer dan vijf jaar in Nederland én uitgeprocedeerd. Daarnaast is er nog een groep van 9000 mensen die langer dan vier jaar in ons land is en uit landen komt waar het nog steeds oorlog is of waar mensenrechten worden geschonden.

Willekeur
De Chinese mevrouw Xu trok onder het oog van de Zembla-camera, tijdens een LPF-verkiezingsbijeenkomst, minister Nawijn aan zijn mouw. Ze vertelde hem dat de brief van de deurwaarder al binnen was en ze binnenkort met haar twee jonge kinderen op straat zou worden gezet. Geraakt door haar verhaal beloofde Nawijn haar dossier opnieuw te zullen bekijken. De uitzetting is door zijn tussenkomst uitgesteld en misschien gaat hij ervoor zorgen dat de familie nu toch in Nederland mag blijven. Vluchtelingenwerk noemt dat willekeur. "We zien liever een generaal pardon voor de hele groep", aldus mevrouw Wijn-Maatman.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor