Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Minder voedselverspilling zonder houdbaarheidsdatum

28-03-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
177 keer bekeken
  •  
THT Houdbaarheidsdatum
Het afschaffen van de houdbaarheidsdatum op voedselverpakkingen, de bekende afkorting 'THT', leidt tot veel minder voedselverspilling. Als we de drie woorden 'Tenminste Houdbaar Tot' zouden vervangen door de woorden ‘Lang Houdbaar’ gooien mensen tot ruim dertig procent minder goed voedsel in de prullenbak.
Simpele wijziging
Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Wageningen Universiteit. De 86 deelnemers aan de Wageningse studie gooiden gemiddeld 39 procent van de houdbare producten weg als de THT datum verstreken was. Zonder THT-datum op de verpakking werd er twaalf procent minder verspild. En als de THT-datum werd vervangen door de uitdrukking 'Lang houdbaar', dan gooiden de deelnemers 31 procent minder weg. 
Nederlander gooit bijna vijftig kilo goed voedsel per jaar weg
Voedselverspilling is al jaren onderwerp van discussie. De gemiddelde Nederlander gooit per jaar bijna vijftig kilo goed voedsel weg, ongeveer negen procent van het eten dat we kopen. Uit onderzoek van bureau Eurostat bleek eerder al dat we samen met landen als België en Ierland in de top zitten van voedselverspillende landen in Europa. 
Verwarring rond houdbaarheidsdata
Een belangrijke oorzaak van de verspilling is de onduidelijkheid van houdbaarheidsdata op producten. Vooral de Tenminste Houdbaar Tot (THT) leidt tot verwarring. Veel mensen denken dat als de THT datum op een product is verstreken, het eten niet langer goed is. Maar in veel gevallen is het nog prima te consumeren zonder gezondheidsrisico’s. Pasta bijvoorbeeld, kan over de datum zijn zonder dat er ook maar iets mis mee is. Zo bleek ook uit onze ZEMBLA ‘Voedselverspilling’. 
In deze aflevering van ZEMBLA werd duidelijk wat de gevolgen zijn als consumenten, maar ook supermarkten zich laten leiden door die ene datum op hun verpakking. Zo gooien supermarkten voor miljoenen euro’s aan voedsel in de afvalcontainer. Dagelijks gaan er tonnen goed voedsel weg, omdat ze (bijna) over datum zijn of om cosmetische redenen als onverkoopbaar worden beschouwd.

Kijk de hele ZEMBLA-aflevering ‘Voedselverspilling' terug.
Betere voorlichting
Eerder dit jaar opperde het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel nog een oplossing voor het probleem: betere voorlichting over de houdbaarheid zou tot minder verspilling leiden. Bijvoorbeeld door te vertellen dat een product niet automatisch bedorven is als het over de datum is. Het CBL riep supermarkten op om ruimer om te gaan met de houdbaarheidsdatum van producten waarvan bekend is dat ze heel lang houdbaar zijn zonder dat ze kwaliteit verliezen.
Kromme komkommers
Maar ook producten die geen houdbaarheidsdatum hebben zoals fruit en groente, gaan vaak ten onrechte de prullenbak in. Ook dat leidt tot onnodige verspilling. Zie ook dit extra fragment dat we maakten bij de uitzending 'Voedselverspilling':
CC foto: David Pronk
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.