Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Zigeunerspel

  •  
07-12-2000
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1044 keer bekeken
  •  
zigeunerspel
"Mijn vader heeft me verteld dat, als ik met de burgers praat, ik dan niet de waarheid moet spreken. Nooit met open hart praten, ze mogen niet weten wat je denkt, je moet slim zijn, je moet hen testen. Maar je moet ze niet vertrouwen, nooit." Dat zegt Wlasco Nicolich in de Zembla-documentaire 'Zigeunerspel'.
Op 12 juli 2000 kreeg de Roma-familie Nicolich 600.000 gulden van de gemeente Driebergen-Rijsenburg. In ruil daarvoor moesten ze de gemeente verlaten en beloven niet meer terug te keren. Maar ze kwamen wel terug en zwierven enkele maanden door de provincie Utrecht. Zembla volgde de familie Nicolich de afgelopen drie maanden tijdens hun rondreis op zoek naar een woonplaats. Het voorlopige eind van de zwerftocht wordt volgende week verwacht. Dan kan de familie, na een voorkeursbehandeling door de gemeente, twee huizen betrekken in Utrecht. Ze moeten dan wel een deel van de zes ton terugbetalen.
Incidenten
Al vanaf hun komst naar Nederland, in 1978 , staat de geschiedenis van de familie Nicolich bol van de incidenten. Advocaat Tomlow, die optreedt namens een aantal Utrechtse gemeenten, zegt in Zembla: "Ik denk dat de samenleving de afgelopen twintig jaar, op de toer van redelijkheid, gemeend heeft oplossingen te vinden. Alleen is gebleken dat deze redelijkheid voor sommigen een uitnodiging is geweest om iedere keer de grens te verleggen. En nu moet de samenleving zeggen: 'Hier is de grens en geen millimeter verder'."
De integratie van zigeuners is, ondanks alle inspanningen, de afgelopen twintig jaar niet van de grond gekomen. Zowel de overheid als de zigeuners spelen een kat- en muisspel. Nadat de familie Nicolich wegens overlast uit twee huizen in Utrecht verwijderd is, staan ze wederom op straat. Met hun caravan vertrekken ze naar een kampje in Driebergen. Als de ruzie op het kamp zo hoog oploopt dat men elkaar zelfs naar het leven staat, besluit het gemeentebestuur de familie Nicolich een 'verhuispremie' te geven als ze vrijwillig vertrekken.
De Utrechtse wetenschapper F. Kohnraad zegt: "Driebergen is een schoolvoorbeeld van een overheid die het probleem gedoogt, negeert en in dit geval zelfs afkoopt." Kohnraad: "Men doet alles om maar geen beleid meer te hoeven maken. De overheid vindt dat er voor woonwagenbewoners en zigeuners genoeg is geprobeerd. En het lukt niet, er is geen oplossing. En als er geen oplossing is, mag er ook geen probleem zijn. Dus kregen de zigeuners geld om te vertrekken."
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.