ZEMBLA onthult: Aangifte tegen kunstgrasbranche vanwege korrels
21-09-2017
•
leestijd 2 minuten
•
118 keer bekeken
•
Recycling Netwerk heeft bij het Openbaar Ministerie aangifte gedaan tegen alle partijen die betrokken zijn bij het gebruik van rubbergranulaat van oude autobanden op kunstgrasvelden. “Dit is een voorbeeld van hele foute recycling”, aldus Robbert van Duin, voorzitter van Recycling Netwerk.
“Enerzijds is er sprake van overtreding van de afvalwetgeving. Naar onze mening is dit nog steeds afval dat wordt gestort op voetbalvelden. En in de tweede plaats: je hebt een zorgplicht als persoon of bedrijf dat een veld aanlegt om te voorkomen dat er milieuschade ontstaat”, aldus Van Duin.
Schoolvoorbeeld van foute recycling
Het verwerken van oude autobanden tot rubberkorrels voor sportvelden is een schoolvoorbeeld van foute recycling, vindt Recycling Netwerk. “Omdat er feitelijk zodanig weinig bewerkingen worden uitgevoerd dat de schadelijke stoffen er in blijven zitten. Door het te versnipperen wordt het oppervlakte vergroot, waardoor de schadelijke stoffen maximaal kunnen ontsnappen en uitlogen. Dus wat je feitelijk doet is een milieuprobleem vergroten in plaats van verkleinen.”
RecyBem, de organisatie die autobanden inzamelt en de leveranciers van het rubbergranulaat vertegenwoordigt, is één van de partijen die in de aangifte worden aangeklaagd. “Wij overtreden geen enkele milieuwet. Ik denk dat het Openbaar Ministerie echt belangrijkere dingen te doen heeft”, verklaart Frank Hopstaken tegenover Zembla.
In eerste plaats aantal bedrijven verantwoordelijk
Volgens Recycling Netwerk - een coalitie van Nederlandse en Belgische milieuorganisaties, waaronder Greenpeace en Milieudefensie - is in de eerste plaats een aantal bedrijven verantwoordelijk voor deze milieuovertredingen: de bedrijven die de autobanden vermalen en de aannemers die het gebruiken bij de aanleg van de velden. Daarnaast klaagt Recycling Netwerk de eigenaren van de sportvelden aan – meestal de gemeenten – en de instanties die belast zijn met de controle en handhaving van de milieuwetgeving.
“Als dit hun weg is moeten ze het niet nalaten. Ik hoop dat de rechter er een wijs oordeel over velt”, zegt André de Jeu, voorzitter van de Vereniging Sport en Gemeenten.
Het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie bevestigt tegenover Zembla dat er aangifte is gedaan door Recycling Netwerk. “Wij gaan de aangifte bestuderen op aanknopingspunten voor eventueel strafrechtelijk onderzoek”, zegt een woordvoerder.
In een uitzending van ZEMBLA op 11 oktober (NPO2, 21.15 uur) wordt uitgebreid ingegaan op de achtergronden van deze aangifte en de mogelijke milieurisico’s van het gebruik van dit rubbergranulaat.