Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

ZEMBLA doneert prijzengeld aan huisarts Hans van der Linde

15-02-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
83 keer bekeken
  •  
zembla-doneert-prijzengeld-aan-huisarts-hans-van-der-linde
Programmamakers Manon Blaas en Jos van Dongen storten het prijsgeld, 5000 euro, dat zij ontvangen van de Persprijs 2011 in het steunfonds van huisarts Hans van der Linde.  De Persprijs, tevens de laatste in een reeks van 5,  wordt geïnitieerd door een groot farmaceutisch bedrijf.

Toegankelijke uitzending
De jury vond de film ‘nieuwswaardig omdat onderzoeksresultaten werden gesignaleerd die een verband legden tussen besmet kippenvlees en de opkomst van de ESBL bacterie.’ Door naast deskundigen aan het woord te laten ook het patiënten-perspectief te kiezen, wisten de makers, Manon Blaas en Jos van Dongen, volgens de jury ‘een zeer toegankelijke uitzending te maken over een belangwekkend onderwerp’.

Dankwoord
Manon Blaas zegt in haar dankwoord :  “ Het is heel belangrijk dat er nog goede onderzoeksjournalistiek in Nederland kan plaatsvinden, en dat dit ook door deze jury wordt gewaardeerd. Overigens storten wij ons prijzengeld in het fonds van huisarts Hans van der Linde, die gedagvaard is door de Staat omdat hij zijn uitlatingen niet terug wilde nemen over belangenverstrengeling: Van der Linde vindt dat de belangen van Roel Coutinho van het RIVM als overheidsadviseur zijn verstrengeld door zijn contacten met de farmaceutische industrie .”
Hans van der Linde
De huisarts Hans van der Linde schrijft in een reactie ' Ik was er even stil van, maar dat duurt niet lang bij mij. Het is psychologisch een voltreffer te midden van de tegenpartij .'

De Staat daagt Hans van der Linde voor de rechter vanwege zijn uitlatingen over Roel Coutinho van het RIVM die als overheidsadviseur bindingen met de farmaceutische industrie zou hebben.

Op zijn beurt daagt de huisarts minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en het RIVM voor de rechter omdat hij zich 'monddood' gemaakt voelt door de overheid.

Andere nominaties
Rinke van den Brink en Hanneke de Jonge van de NOS met journaaluitzendingen over de Klebsiella bacterie-uitbraak in het Maasstad Ziekenhuis; Suzanne Docter en Charlotte van Genderen van het Algemeen Dagblad met diverse artikelen eveneens over de Maassstad-epidemie en over de EHEC bacterie; Margreet Fogteloo en Aart Brouwer van de Groene Amsterdammer met de artikelen ‘Het post-penicilline tijdperk’ en ‘Er zijn heel wat microben die ons rauw lusten’ en Sander Heijne van de Volkskrant met het artikel ‘Afrika gaat malaria te lijf met mobiele telefoon.’

De NOS-journalisten Rinke van den Brink en Hanneke de Jong schenken duizend euro die zij ontvingen als nominatieprijs, aan de Vereniging van Onderzoeksjournalisten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.