Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

WNF: dierenpopulaties wereldwijd met zestig procent afgenomen door toedoen van mensen

30-10-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
Koala ANP
Wereldwijd daalden de populaties wilde dieren sinds 1970 door de druk van de mens op de natuur met gemiddeld zestig procent. Dat is de conclusie van het Living Planet Report dat het Wereld Natuur Fonds vandaag publiceert. Aan het rapport werkten wereldwijd 59 wetenschappers mee.  
Landbouw en overexploitatie zoals overbevissing, zorgen ervoor dat wilde dieren steeds minder gebieden hebben om in te leven. Het is volgens het WNF de belangrijkste reden waardoor populaties wilde dieren de afgelopen decennia zo enorm zijn gedaald. Ook jacht en stroperij, aanleg van infrastructuur, vervuiling en klimaatverandering zorgen ervoor dat de aantallen wilde dieren afnemen.
Twintig procent Amazone verdwenen
Groepen wilde dieren in zoetwatergebieden en in de tropen zijn sinds 1970 het meest gedaald. WNF: “De druk op tropische regenwouden blijft onverminderd groot. Tekenend daarvoor is dat in vijftig jaar tijd maar liefst twintig procent van de Amazone is verdwenen. In rivieren, moerasgebieden en delta’s - zoetwater - zijn populaties wilde dieren gemiddeld met 83 procent ingestort.”
Steeds meer diersoorten worden met uitsterven bedreigd. In totaal gaat het volgens The International Union for Conservation of Nature (IUCN) om meer dan 26.000 diersoorten. De IUCN houdt een zogeheten rode lijst bij waarop staat welke diersoorten dreigen uit te sterven. Voor sommigen is het al te laat. Dit jaar overleed het laatste mannetje van de noordelijke witte neushoorn. De diersoort kan zich niet meer voortplanten.
'Klassieke natuurbescherming is cruciaal'
Volgens het WNF is het instellen van beschermde gebieden en soortenbescherming, de klassieke natuurbescherming, cruciaal. Daardoor gaat het met sommige diersoorten sinds enkele jaren juist weer beter. Bijvoorbeeld de populaties van de bultrugwalvis, de reuzenpanda en berggorilla stijgen voorzichtig.
Maar het ombuigen van de enorme achteruitgang van biodiversiteit wereldwijd vraagt om mondiale duurzame keuzes. Dat zegt Kirsten Schuijt, directeur van WNF: “Als wij de oorzaak zijn van natuurverlies, kunnen we de trend ook ombuigen. Dat vraagt om duurzame keuzes op het gebied van voedsel, energie en grondstoffen. Iedereen kan daar op zijn manier aan bijdragen.”

Volg ZEMBLA ook op LinkedIn  
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor