'Wijziging wet voor politiegeweld symbolisch'
22-07-2016
• leestijd 2 minuten
Een geplande wetswijziging om politiemensen die geweld gebruiken niet meteen als verdachte aan te laten merken, is vooral symbolisch. Dat stelt de Raad voor de Rechtspraak in een advies.
Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) wil de wet veranderen omdat agenten er soms niet aan ontkomen om voor hun werk geweld te gebruiken. Zij worden geacht om in te grijpen in een noodsituatie. Maar als een burger gewond raakt of zelfs overlijdt, dan worden agenten vaak behandeld als verdachte, bijvoorbeeld voor doodslag.
De raad begrijpt dat de minister meer aandacht wil voor de bijzondere positie van agenten. Maar de voorgestelde wijziging voegt volgens de raad niets toe, omdat in de wet toch al staat dat ,,hij die een feit begaat ter uitvoering van een wettelijk voorschrift'' niet strafbaar is.
De agent die in mei 2011 in Amsterdam de 31-jarige Michael Koomen doodschoot, werd niet vervolgd. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) blijkt na uitgebreid onderzoek dat de hondengeleider niet verwijtbaar heeft gehandeld.
Het Amstelveense amateurvoetbalelftal RKAVIC-4 wordt kampioen. Een groot deel van het elftal trekt naar de Amsterdamse binnenstad om het feest uitbundig te vieren. Een agent met politiehond slaat de luidruchtige mannen gade en besluit in te grijpen. Twee mannen worden aangehouden, waarna zich in korte tijd een drama ontvouwt. De agent schiet vier keer met zijn dienstwapen omdat hij zich bedreigd voelt. Twee minuten na de aanhouding is één van de mannen, de 31-jarige aanvoerder Michael Koomen, op slag dood. Twee andere jongens raken zwaargewond. Negen voetballers worden gearresteerd voor poging tot doodslag.
Bekijk ZEMBAL:
De kogels na het kampioenschap
.