Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

WHO: ‘Snel meer anticoronamiddel’, Nederland heeft nog voorraad

23-06-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
284 keer bekeken
  •  
corona mondkapjes trein ANP
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft opgeroepen snel meer dexamethason te produceren, omdat deze ontstekingsremmer ook ernstig zieke coronapatiënten kan genezen. Nederlandse ziekenhuizen beschikken nog over genoeg dexamethason. Dat zegt voorzitter Joris Uges van het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen. Groothandel Mosadex bereidt zich voor op een stijgende vraag en heeft extra bestellingen geplaatst bij leveranciers.

WHO-baas Tedros noemde het de "volgende uitdaging" om meer van het medicijn te maken en het snel en "rechtvaardig" over de hele wereld te verspreiden. Het middel moet daar terechtkomen waar het het meest nodig is, aldus Tedros. Hij benadrukte dat dexamethason alleen in ernstige en kritieke gevallen moet worden gebruikt, en onder medisch toezicht.

Dexamethason is een bijnierschorshormoon. Het wordt breed ingezet en vooral gebruikt bij misselijkheid, kanker en ernstige ontstekingen. Toediening kan in de vorm van tabletten, als drankje, druppels en via injecties. Er bestaan dus verschillende vormen en doseringen van het middel.

Tekort in Nederland volgens apothekerswebsite Farmanco
Volgens de apothekerswebsite Farmanco is er in Nederland op dit moment een tekort aan dexamethason. Farmaceut Aurobindo kan het middel volgens Farmanco niet leveren. Woordvoerder van het Europees hoofdkantoor Nick Reading: “Wij maken het niet, maar kopen het in van een derde partij. Ik kan nu niet ingaan op vragen over de levering. Maar er zijn andere leveranciers in Nederland.”

Fabrikant TEVA is een van die leveranciers en zegt dat alle verschillende verschijningsvormen (druppels, tabletten, etcetera) nog voorradig zijn. “Door het nieuws verwachten we wel meer te moeten verkopen”, zegt woordvoerder René Klasen. Daarom heeft de fabrikant een grotere bestelling uitgezet bij de leverancier. “Wij leveren zelf aan groothandels. En sommige groothandels leveren vervolgens aan ziekenhuizen.”

Hoewel er tijdens de crisis bij onderdelen van de keten al flink werd gehamsterd, heeft TEVA Nederland nog geen problemen gehad. “Gelukkig hebben we dat tot nu toe goed kunnen opvangen, maar of dat zo blijft, is afwachten. Als er ergens een enorme vraagverhoging ontstaat gaat dat door de hele keten.”

Groothandel medicijnen
Groothandel Mosadex, die vooral aan apotheken levert en niet aan ziekenhuizen, heeft ook nog een voorraad dexamethason. “Het is een middel dat niet vaak gevraagd wordt, want vooral ziekenhuizen gebruiken het. De verwachting is wel dat de vraag op termijn zal stijgen. Vanuit deze gedachte hebben we de voorraad opgeschroefd en zijn we bezig om wat meer in te kopen.”

Ook het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen houdt de ontwikkelingen rond dexamethason scherp in de gaten. Het centrum is in opdracht van het ministerie van VWS opgezet om voorraden van corona-gerelateerde geneesmiddelen te coördineren en monitoren. “Op dit moment hebben we afgesproken met het ministerie van VWS dat wij geen inzage geven om welke medicijnen dit gaat”, schrijft een woordvoerder.

Maar gezien het nieuws rond dexamethason wil voorzitter Joris Uges daar wel over laten weten dat het middel op dit moment genoeg op voorraad is in de Nederlandse ziekenhuizen en dat is waarschijnlijk ook zo in de nabije toekomst.  Toch bereidt het LCG zich wel voor.

'We wachten niet tot een IC niks meer heeft'
“We hebben nu weinig covid-19 patiënten. Maar je weet natuurlijk nooit hoe groot zo’n tweede piek wordt. En iedere groei aan de vraagzijde kan leiden tot een tekort aan de aanbodzijde. De extra vraag ten opzichte van het reguliere gebruik valt nu mee. Maar als iedereen denkt dat er een tekort gaat komen dan krijg je het wc-papier effect en gaat iedereen inslaan en dat kan je er vergif op innemen dat er een tekort komt. In die zin is de keten kwetsbaar. Maar daarom zijn we ook opgericht. We gaan niet wachten tot je een IC hebt die niks meer heeft. We handelen proactief.”

 

Zelfs al beginnen landen ineens massaal te hamsteren, dan nog is iedereen volgens Uges verzekerd van een bepaalde voorraad. “De industrie en groothandel zijn verplicht beloofde leveringen in de lucht te houden. Daarnaast zijn er bepalingen en een morele plicht om geneesmiddelen beschikbaar te hebben voor patiënten. Als zij niet kunnen leveren en dat niet tijdig melden kunnen ze zelfs boetes krijgen. En als Nederland gaat hamsteren creëren we mogelijk een probleem in een ander land. We bekijken in die situaties hoe we het samen moeten doen.”

WHO past richtlijn aan
De WHO besloot onlangs haar richtlijnen voor de behandeling van mensen met Covid-19 bij te werken na hoopvolle resultaten van een klinische proef met dexamethason in Groot-Brittannië. De onderzoekers zeiden dat het medicijn onmiddellijk de standaardbehandeling zou moet worden bij dergelijke zieken. Bij lichtere gevallen zou geen effect zijn vastgesteld.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor