Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

WHO hervat proeven met malariamedicijn coronavirus

04-06-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
Malaria medicijn

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaat weer aan de slag met proeven met het geneesmiddel hydroxychloroquine. Het middel zou mogelijk helpen tegen het coronavirus, maar daar is nog veel onduidelijkheid over. Woensdag onthulde the Guardian dat een eerdere studie naar het middel gestoeld bleek te zijn op onbetrouwbare gegevens.

Het onderzoeksproject was negen dagen lang stilgelegd uit veiligheidsoverwegingen, maar lijkt binnenkort weer hervat te kunnen worden. Hydroxychloroquine wordt gebruikt tegen malaria.

Onbetrouwbare gegevens
Vorige maand verscheen er een artikel in medisch vakblad The Lancet waarin wetenschappers en deskundigen waarschuwen voor het gevaar van het medicijn als het wordt gebruikt tegen het coronavirus.

Maar de studie bleek gestoeld op onbetrouwbare gegevens, zo liet The Guardian zien. Het werd gebaseerd op data van een klein Amerikaans bedrijf voor gezondheidszorganalyse, genaamd Surgisphere. De CEO van Surgisphere schreef mee aan de studie.

De krant schreef over de studie: “Een zoekopdracht naar openbaar beschikbaar materiaal suggereert dat er over verschillende Surgisphere-werknemers weinig of geen gegevens beschikbaar zijn en dat ze nauwelijks of geen wetenschappelijke achtergrond hebben. Een werknemer die als wetenschappelijk redacteur wordt vermeld, lijkt een sciencefiction-auteur te zijn. Een andere medewerker die als marketingmanager wordt vermeld, is een adult model en hostess voor evenementen.”

Sinds het WHO stopte met de proeven, ontraden ook in Nederland het RIVM en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd om het antimalariamiddel hydroxycholoroquine te gebruiken tegen Covid-19.

Lees ook: 
'Studie waarop WHO coronabeleid afstemt, blijkt zeer onbetrouwbaar'


Artikel ingetrokken
De auteurs van medisch vakblad The Lancet, hebben het artikel inmiddels ingetrokken. Zij geven aan dat ze zich zorgen maken over de kwaliteit van de data die ze hebben gebruikt. Verder zeggen de schrijvers dat Surgisphere weigert om de volledige datasets beschikbaar te stellen en de onderzoeksresultaten daardoor niet kunnen worden getoetst.

Bron: ANP/The Guardian
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.