Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Wetenschappelijke artikelen over afname biodiversiteit als gevolg van intensieve landbouw

25-03-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2980 keer bekeken
  •  
bij
In de uitzending ‘De uitgeputte bodem: het grote geld’ blijkt dat sommige spelers uit de agrarische industrie beweren dat er te weinig wetenschappelijk bewijs is over wat de effecten zijn van hervorming van de intensieve landbouw naar een duurzame landbouw. Met dat argument wordt er gelobbyd in Brussel tegen verduurzamingsmaatregelen. Maar dat die hervormingen hard nodig zijn, blijkt uit allerlei wetenschappelijk onderzoek over de gevolgen van intensieve landbouw voor natuur en milieu. Onder anderen eurocommissaris Frans Timmermans, maar ook onderzoeker Nina Holland, hoogleraar Enviromental Sustainability Jan Willem Erisman en professor Louise Vet zeggen dat er volop wetenschappelijk bewijs is. We hebben een aantal van deze belangrijke wetenschappelijke artikelen op een rij gezet.

International Assessment of Agricultural Knowledge, Science and Technology for Development (IAASTD) - 2016

Het rapport IAASTD is een initiatief van de Verenigde Naties, de Wereldbank, UNESCO en de Global Environmental Facility. Voor dit rapport hebben meer dan 400 wetenschappers uit meer dan 50 landen drie jaar lang onderzocht hoe problemen in de landbouw, zoals  stijgende voedselprijzen, de groeiende wereldbevolking, de achteruitgang van de bodemvruchtbaarheid, de waterschaarste en de globale opwarming het hoofd te bieden. De conclusie is dat de moderne grootschalige landbouw radicaal van koers moet veranderen om in 2050 de wereldbevolking te kunnen voeden:

In het rapport staat: “Industriële landbouw verbruikt grote hoeveelheden pesticiden, minerale meststoffen, energie en zoetwaterbronnen en produceert grote hoeveelheden broeikasgasemissies. De ecologische kosten van deze vooruitgang omvatten uitgeputte en door zout aangetaste bodems, ontbossing en de vervuiling van hele watermassa's, evenals een ongekend verlies aan biodiversiteit."

Bekijk het IAASTD rapport

Duits-Nederlands onderzoek - 2017

In 2017 is een Duits-Nederlands onderzoek gepubliceerd onder de titel: ‘More than 75 percent decline over 27 years in total flying insect biomass in protected areas’.
Uit het onderzoek blijkt dat in Europa, als gevolg van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen (neonicotinoiden), insecten op grote schaal aan het verdwijnen zijn. In 27 jaar is de hoeveelheid met meer dan 75 procent afgenomen.

Lees het Duits-Nederlandse onderzoek

Onderzoek naar neonicotinoïden - 2014

Drie jaar eerder schreef dezelfde hoofdonderzoeker van het Duits-Nederlandse onderzoek, Caspar Hallman, in het tijdschrift Nature al dat neonicotinoïden leiden tot achteruitgang van de spreeuw, de veldleeuwerik, boerenzwaluw, ringmus en andere vogels die vooral insecten eten.

Lees het onderzoek dat van Hallman dat in Nature verscheen

IPBES Global Assessment - 2019

Het gerenommeerde IPBES Global Assessment rapport uit 2019 stelt dat de natuur wereldwijd in rap tempo achteruit gaat. De snelheid waarmee plant- en diersoorten verdwijnen betekent dat binnen enkele decennia een miljoen soorten in hun voortbestaan worden bedreigd.

Bekijk het IPBES Global Assessment rapport

Global Biodiversity Outlook - 2020

Uit de vijfde Global Biodiversity Outlook blijkt dat het steeds slechter gaat met de natuur. Van de tien biodiversiteitsdoelen die tien jaar geleden zijn afgesproken is er geen een gehaald.  Het roer moet om, anders komt het voortbestaan van de mens in gevaar.

Bekijk de vijfde Global Biodiversity Outlook

Artikel Hoogleraar Jeroen van der Sluijs - 2020

In het artikel ‘Insect decline, an emerging global environmental risk’ verwijst Jeroen van der Sluijs, hoogleraar milieu- en gezondheidsrisico's, naar verschillende onderzoeken over de relatie tussen intensieve landbouw en het verlies van biodiversiteit. 

Hij noemt onder meer: de ‘world wide integrated assessment (wia) of the impacts of systemic pesticides’. Hij zegt erover: “Tussen 2017 en 2020 werd een update van de WIA gepubliceerd. De bevindingen tonen aan dat bij de huidige schaal van wereldwijd gebruik, de impact van neonics op insectenbestuivers en op land- en waterinsecten, trapsgewijs gevolgen hebben op populatieniveau en belangrijke ecosysteemdiensten zoals bestuiving, bodemvorming, kringloop van nutriënten in de bodem, waterzuivering in gevaar brengen.”

3600 wetenschappers ondertekenen statement - 2020

3600 wetenschappers ondertekenen een statement waarin ze zeggen:
"Uitbreiding en intensivering van de landbouw zijn de belangrijkste oorzaken van het verlies van biodiversiteit en ecosysteemdiensten." 

Lees het statement ‘Action needed for the eu common agricultural policy to address sustainability challenges’

Artikel in Nature over belangrijke onderzoeken uit Engeland en Duitsland

In een artikel van het vooraanstaande wetenschappelijke platform Nature over twee belangrijke onderzoeken uit Engeland en Duitsland staat dat landbouwchemicaliën ongewervelde dieren in beken en bodem aantasten, zelfs op 'veilige' niveaus, aldus 

Lees het artikel in Nature
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor