'Wet geeft klokkenluiders nog steeds geen bescherming'
25-09-2017
•
leestijd 2 minuten
•
57 keer bekeken
•
Klokkenluiders die een misstand of angstcultuur op de werkvloer aan de kaak willen stellen, hebben nog altijd nauwelijks bescherming. Ondanks het feit dat er wetten en integriteitscodes over bestaan. Dat zegt econoom en jurist Antonie Kerstholt maandag in een opiniestuk in Trouw. Volgens Kerstholt ligt de oorzaak hiervoor in de juridische gezagsverhouding tussen werknemers en werkgevers en de regels van het ontslagrecht.
UMC Utrecht
In
het opiniestuk
legt Kerstholt uit dat het arbeidsrecht zo in elkaar zit dat wetgevers er wettelijke instrumenten door in handen krijgen om het kritische werknemers zo moeilijk te maken dat ze uiteindelijk zelf vertrekken, ze tegen hun zin arbeidsongeschikt te verklaren, of op grond van verstoorde arbeidsverhoudingen te kunnen ontslaan. Als voorbeeld noemt de econoom onder andere het UMC Utrecht waar verschillende kritische werknemers het veld moesten ruimen. Dit onthulde ZEMBLA in
‘Ziekenhuiscalamiteiten’.
In vier verschillende afleveringen schetste ZEMBLA de angstcultuur op de KNO-afdeling van het UMCU waar verschillende kritische artsen het veld moesten ruimen. De berichtgeving over het UMCU leidde uiteindelijk tot een groot onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.
Opnieuw in opspraak
In juni dit jaar kwam het ziekenhuis in opspraak toen bekend werd dat het UMCU opnieuw had aangestuurd op
het vertrek
van twee ervaren specialisten die hadden gewaarschuwd voor een angstcultuur op de afdeling thuisbeademing. Medewerkers van het ziekenhuis uitten toen stevige kritiek op het management, zo bleek uit
berichten op het intranet
van het ziekenhuis. Daar was onder andere te lezen:
“Het is wel erg makkelijk om de klokkenluiders per direct de toegang tot het ziekenhuis te ontzeggen. Hoezo veilig melden? Hoezo transparantie? Men mag in dit ziekenhuis blijkbaar geen melding maken over disfunctionerend management.”
Topje van de ijsberg
Volgens econoom Kerstholt zijn voorvallen als bij het UMCU het topje van de ijsberg en zijn klokkenluiders niet opgewassen tegen werkgevers die via het arbeidsrecht en de bestaande gezagsverhouding kritische werknemers proberen het zwijgen op te leggen.
Wie heeft er gelekt naar de pers?
Oud-medewerkers van de KNO-afdeling van het UMCU zeggen dat het ziekenhuis het medisch beroepsgeheim misbruikt om vermeende klokkenluiders onder druk te zetten. Hoe ging het ziekenhuis hiermee om? Bekijk daarover deze korte ZEMBLA-reportage:
Geen verbetering
Kerstholt denkt dat er voor klokkenluiders ook geen verbetering op zal treden zolang het arbeidsrecht niet in lijn wordt gebracht met de wet- en regelgeving over de bescherming van klokkenluiders. Hij noemt dit een ‘bittere conclusie’ voor veel klokkenluiders die zich beschermd wanen door de Wet Huis voor Klokkenluiders. Om grote problemen te voorkomen, concludeert de econoom, zouden verstandige kritische werknemers die een probleem aan de kaak willen stellen dat beter niet doen als ze geen zicht hebben op ander werk.