Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Weer roep om proces Karremans

07-04-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
276 keer bekeken
  •  
de-dutchbat-tapes
De nabestaanden van drie slachtoffers van de val van de moslimenclave Srebrenica in 1995, eisen alsnog vervolging van commandant Thom Karremans van Dutchbat en zijn toenmalige rechterhand Rob Franken. 

ZEMBLA maakte meerdere afleveringen rond Srebrenica: bekijk hier een overzicht.

De val van de Bosnische moslimenclave in Srebrenica geldt als een gitzwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis.  Het leidt tot de val van het tweede kabinet-Kok in 2002 en een parlementaire enquête.

Ook in 2014 is het boek nog niet gesloten. Drie nabestaanden gaan bij het gerechtshof in Arnhem eisen dat het Openbaar Ministerie (OM) onder meer Thom Karremans, toen commandant van de Nederlandse militairen, hiervoor alsnog gaat vervolgen. Vorig jaar besloot het OM om dit niet te doen .1991: Het begint flink te rommelen in Joegoslavië. In mei vinden de eerste gevechten plaats tussen Serven en Kroaten. Het kabinet rept in november voor het eerst over de noodzaak voor een internationale vredesmacht in de regio.

Voormalig commandant Thom Karremans van Dutchbat betreurt het dat drie nabestaanden van slachtoffers van de val van de Bosnische moslimenclave Srebrenica in 1995, hem proberen alsnog te laten berechten. Dat liet de advocaat van Karremans, Geert-Jan Knoops, maandag weten.
,,Het is heel opmerkelijk dat het overgaan tot deze procedure meer dan een jaar heeft geduurd'', reageert Knoops. ,,Dat geeft niet een hele overtuigende indruk. 13 maanden wachten is wel heel lang. We zien de procedure met vertrouwen tegemoet.''

1992: De Veiligheidsraad besluit een vredesmacht in te stellen. Nederland stuurt militairen en is ook bereid F-16’s beschikbaar.
1994: In maart van dit jaar arriveert Dutchbat 1 in Srebrenica.
1995: Het Bosnisch-Servische leger opent de aanval op Srebrenica. Het verzet is zo gering, dat de Servische legerleider Ratko Mladic besluit de hele enclave in te nemen. Dutchbat moet de moslimenclave beschermen, maar dat eindigt in een drama. Servische troepen voeren meer dan 7000 moslimmannen af die niet meer terugkeren. Het blijkt uiteindelijk de grootste genocide in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog.
2002: Het NIOD stelt in april dat de vredesoperatie slecht is voorbereid, maar Dutchbat valt weinig te verwijten. De Nederlandse eenheid kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de dood van de moslims. Het OM zegt daarom in november dat het in het NIOD-rapport geen aanleiding ziet een onderzoek in te stellen.
2004: Kolonel Karremans verhuist naar Spanje, omdat hij in eigen land wordt bedreigd.
2010: Nabestaanden doen in juli aangifte van genocide en oorlogsmisdrijven, onder anderen tegen Karremans. Het OM in Arnhem begint in augustus van dat jaar daarom een feitenonderzoek.
2012: De landelijke top van het OM wil een tweede oordeel over het feitenonderzoek. Dat moet komen van een zogenoemde reflectiekamer.
2013: Het OM besluit Karremans niet te vervolgen.
2014: De nabestaanden van drie slachtoffers eisen alsnog vervolging van Karremans en zijn toenmalige rechterhand Rob Franken. Ze doen dat bij het gerechtshof in Arnhem.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.