Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Wederom doorzoeking bij raffinaderij 'North Refinery'

13-04-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
north-refinery-voldoet-nog-niet-aan-milieueisen
Het Interregionaal Milieuteam (IMT) van de Bovenregionale Recherche Noord- en Oost-Nederland doorzoekt vandaag in een onderzoek van het Functioneel Parket voor de tweede maal het terrein en gebouwen van een Raffinaderij in de provincie Groningen. De raffinaderij bewerkt o.a. afvalolie. Het complex is ruim een jaar geleden -op 9 maart 2010- ook doorzocht. Het vermoeden is dat het bedrijf de milieuwetgeving niet naleeft.

Het bedrijf bezit een milieuvergunning voor het o.a. bewerken van  oliehoudende afvalstromen tot bruikbare oliën. Na bestudering van de in maart 2010 in beslag genomen gegevens bleek dat het bedrijf ook chemische afvalstoffen ontving. Het vermoeden is dat deze chemische afvalstoffen illegaal in olie en brandstoffen weggemengd werden. De echte samenstelling van de stoffen zou niet blijken uit de documenten die de afvalstromen begeleiden. Het bedrijf zou analyses van afvalstromen, begeleidingsdocumenten en facturen vervalst hebben. Met onder andere een verkeerde voorstelling van zaken werd toestemming van de autoriteiten verkregen. De doorzoeking van vandaag is met name gericht op de omgang van het bedrijf met chemische afvalstoffen.

Het ongecontroleerd verspreiden van chemische afvalstoffen kan leiden tot schadelijke gevolgen voor het milieu en de volksgezondheid. Met het niet naleven van de regels zijn grote winsten te behalen en dit kan leiden tot concurrentievervalsing. Dat zijn redenen waarom het OM dit soort zaken aanpakt.

Het onderzoek door het IMT startte begin 2009 en wordt uitgevoerd in samenwerking met het Regionaal Milieuteam (RMT) Groningen, NFI, de VROM-IOD en het KLPD. De onderzoeksperiode loopt van maart 2006 tot en met heden. Bij de doorzoeking van vandaag worden administratieve en digitale gegevens in beslag genomen.

In de aflevering ‘De smerige olieroute’ toont ZEMBLA aan dat bedrijven die afvalolie inzamelen en verwerken slecht te boek staan. Bijvoorbeeld het Amsterdamse bedrijf APS dat veroordeeld werd voor het illegaal aanleveren van oliehoudend afval aan een bedrijf dat daar geen vergunning voor had. Maar ook North Refinery, in de buurt van Delfzijl, verwerkt afvalolie. Volgens Reijnders doet North Refinery dit zonder zich aan de milieuvergunning te houden, een situatie die jarenlang is gedoogd. Toxicoloog Jacob de Boer van de Vrije Universiteit spreekt in ZEMBLA van een “sluipweg” die bedrijven gebruiken om van hun afvalstoffen af te komen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.