'We zijn erin getrapt': Tuf betaalde een schijntje voor opslag kunstgrasmatten
28-01-2019
•
leestijd 2 minuten
•
57 keer bekeken
•
“Mijn cliënten trapten erin”, dat zei een advocaat van de eigenaren van de terreinen waar het Dongense bedrijf Tuf afgedankte kunstgrasvelden dumpte. Tuf betaalde een schamele 1500 euro per maand voor de opslag. De rechter geeft de terreineigenaren vijf maanden de tijd om het illegaal opgeslagen kunstgras af te voeren en te recyclen, zo schrijft het AD dat de rechtszaak bijwoonde.
ZEMBLA onthulde eind 2018 dat Tuf de kunstgrasvelden gedumpt had op terreinen in Velddriel en Hedel. Voor een schijntje blijkt nu.
Tuf dumpte illegaal tientallen kunstgrasmatten in Gelderland
De opslag en verwerking van afgedankte kunstgrasmatten kost tonnen. De advocaat van de terreineigenaren zei,
volgens het AD
, tijdens de rechtszitting dat pas na de uitzending van ZEMBLA bekend was ‘dat je je vingers niet moet branden aan kunstgrasmatten’. De terreineigenaren wisten op het moment dat ze de deal met Tuf sloten van niets. Maar de rechter heeft daar geen boodschap aan en zei dat de consequenties nu eenmaal voor de overtreders zijn.
In
de ZEMBLA-uitzending over Tuf en Vink
, het enige andere kunstgras verwerkingsbedrijf in Nederland, bleek dat er in Nederland geen goede recycling bestaat voor afgedankte kunstgrasmatten. In Denemarken is zo’n bedrijf er wel. De enige optie voor de terreineigenaren in Velddriel en Hedel is dus om de kunstgrasmatten in vrachtwagens af te laten voeren naar Denemarken. Om dat te regelen krijgen ze vijf maanden de tijd.
De matten terugsturen naar Dongen is geen optie. Dat laat de gemeente Dongen niet toe. Tuf moet op last van dwangsommen zelf ook zorgen dat de illegaal opgeslagen matten op eigen terrein worden verwijderd en gerecycled.
Beelden van de illegale opslag op de terreinen in Hedel en Velddriel: