Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Wageningse wetenschapper ontwikkelt alarmsysteem tegen ontbossing

19-01-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
143 keer bekeken
  •  
Riau_deforestation_2006
Wageningse wetenschappers hebben een alarmsysteem ontwikkeld waarmee ontbossing in tropische regenwouden vrijwel direct aan het licht komt. Met het RADD (Radar for Detecting Deforestation) kunnen handhavers in Afrikaanse landen veel sneller en beter ingrijpen dan tot nu toe mogelijk was.

Dat is belangrijk, zegt onderzoeker Johannes Reiche, want door illegale ontbossing verdwijnen veel dieren- en plantensoorten voorgoed van de wereld. In Afrika verdwijnt elk jaar ruim 800.000 hectare bos. Dat is net zoveel als een vijfde deel van Nederland. “Een heel hoog percentage van de houtkap in Afrika is illegaal", aldus Reiche.

Lees ook: Illegale kap in tropisch regenwoud toegenomen tijdens coronacrisis

Het Wageningse systeem maakt gebruik van radarbeelden die via een satelliet worden verzameld. De data zijn voor iedereen gratis in te zien via de internationale bossenwaakhond Global Forest Watch. "Rangers in nationale parken in Afrika krijgen een ontbossingsalarm op hun mobiele telefoon en kunnen dan meteen naar de juiste plek reizen,” zegt Reiche. De beelden van het RADD zijn tot op 10 meter hoogte en breedte nauwkeurig.

De onderzoeksgroep van Reiche gaat het RADD uitbreiden totdat het wereldwijd te gebruiken is. In Afrika wordt vaak illegaal gekapt door plaatselijke inwoners, aldus Reiche, maar bijvoorbeeld in Zuid-Amerika en Indonesië verdwijnen enorme stukken jungle om plaats te maken voor bijvoorbeeld een sojaplantage. Reiche: "De beelden die RADD maakt blijven via Google voorgoed bewaard. Een ontbosser kan achteraf nooit meer zeggen dat er niet is gekapt. Dat werkt hopelijk afschrikwekkend en gaat corruptie tegen."

Belastingvrij kappen​​​​
De sojahandel door multinationals wordt al jaren in verband gebracht met de vernietiging van het Amazone regenwoud. Uit onderzoek van Zembla is onlangs gebleken dat het Amerikaanse graanbedrijf Bunge - dat in verband wordt gebracht met illegale ontbossing in de Amazone - via een BV in Nederland gebruik maakt van een maas in de belastingwetgeving. Daardoor hoeft het bedrijf geen belasting te betalen over de winst die het maakt met de opslag en het vervoer van soja in de Braziliaanse Amazone.

Bekijk hier de uitzending 'De ramp in het regenwoud (deel 2)':
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor