Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Strafdossier over overleden 8-jarige Sharleyne 'staatsgeheim’. Waarom?

20-04-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
204 keer bekeken
  •  
Sharleyne
In 2015 wordt Sharleyne, een meisje van acht, dood aan de voet van haar flat gevonden. Is ze gevallen? Is ze geduwd? In eerste instantie verdenkt de politie de moeder van het meisje van betrokkenheid bij haar dood, maar zij wordt vrij snel weer vrijgelaten. Sindsdien strijdt de vader van Sharleyne, Victor Remouchamps, voor vervolging van de moeder. Maar eenvoudig is zijn strijd niet: pas na veel moeite weet hij het OM te overtuigen de zaak opnieuw in behandeling te nemen. Deze week werd Remouchamps weer verrast:  hij krijgt geen inzage in het strafdossier over zijn overleden dochter. De stukken zouden staatsgeheim zijn, aldus het Openbaar Ministerie. Remouchamps verdenkt het OM nu van machtsmisbruik.
Onvoldoende onderzoek
Victor Remouchamps strijdt sinds de dood van zijn dochter voor vervolging van haar moeder. Hij vindt dat er onvolledig en onvoldoende onderzoek naar de dood van Sharleyne is gedaan. Ondertussen beroept de moeder van Sharleyne zich op haar zwijgrecht. Remouchamps wil nu inzage in het volledige strafdossier, maar krijgt die niet. Staatsgeheim, zegt het OM. In het AD zegt Remouchamps daar donderdag over:
“Ik ben overtuigd dat het OM fouten heeft gemaakt. Die wil ik kunnen onderzoeken.”  
Zelfmoord nagenoeg uitgesloten
Volgens Remouchamps, die wordt bijgestaan door advocaat Liesbeth Poortman, is het vrijwel ondenkbaar dat het meisje zelf over de railing van de galerij heeft kunnen springen. Er zijn ook nooit klimsporen gevonden. Na een reconstructie van Sharleynes dood bleek dat het nagenoeg is uitgesloten dat ze zelf is gesprongen. Ook het Gerechtshof van Leeuwarden vindt het waarschijnlijk dat het meisje is geduwd of gegooid en besloot daarom vorige maand opnieuw de vervolging van haar moeder te onderzoeken. De zaak is inmiddels overgenomen door het Landelijk Parket.
Staatsgeheim
Voor Remouchamps is dit niet genoeg. Hij wil precies weten waarom het OM niet direct tot vervolging is overgaan. Daarom besloot hij het strafdossier en de dagjournaals van de officier van justitie op te vragen via een Wob-verzoek (Wet Openbaarheid Bestuur). Maar het OM heeft dat verzoek afgewezen met als reden dat het om een staatsgeheim van het op één na hoogste niveau gaat. Dat betekent dat de informatie in de opgevraagde stukken ernstige schade aan de belangen van de staat kan toebrengen.
Misbruik van het staatsgeheim
Advocaat Sébas Diekstra die het Wob-verzoek deed, reageert verbaast. In het AD zegt hij:
“Hoe kan het onderzoek naar de dood van een 8-jarig meisje de veiligheid van de staat raken? Ik heb dit nog nooit meegemaakt. We houden er rekening mee dat het OM het staatsgeheim misbruikt om eventuele fouten niet te hoeven erkennen.”
Volgens het Openbaar Ministerie is dat niet het geval en is het niet vreemd dat dagjournaals staatsgeheim zijn. Een voorlichter legt uit in het AD dat aantekeningen van een officier van justitie altijd staatsgeheim zijn. Remouchamps gaat tegen de afwijzing in beroep.
Reconstructie 
Zembla maakte vorig jaar een reconstructie wat er vooraf ging aan de dood van Sharleyne en onderzocht de rol van de hulpverleningsinstanties. Die bleken ernstig te hebben gefaald bij het helpen van het achtjarige meisje. Bekijk hier een fragment uit deze aflevering waarin een van de belangrijkste getuigen vertelt wat hij zag gebeuren vlak nadat Sharleyne van de flat was gevallen:
Lees het hele artikel in het AD van donderdag.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.