Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Voorbereiding CO2-opslag Noord-Nederland van start

06-05-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
besluit-co2-opslag-barendrecht-doorgeschoven
De voorbereiding van CO2-opslag in het Noorden is feitelijk van start gegaan na een brief die Economische Zaken en Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer aan alle betrokken bestuurders van Noord-Nederland heeft gestuurd. De brief is verstuurd na een overleg tussen de ministers en de betrokken gedeputeerden van Groningen, Friesland en Drenthe waarin afspraken zijn gemaakt over de verdere procedure.

In de brief worden de bestuurders door beide ministeries geïnformeerd over het selectieproces voor de uiteindelijke keuze van de opslagproces. Zo begint de brief met de constatering dat grootschalige CO2-afvang en –opslag nodig zal zijn, omdat energiebesparing en verduurzaming niet snel genoeg voldoende CO2-reductie zullen opleveren. De CO2-opslag is een van de zogenoemde ‘grootschalige CCS-demonstratieprojecten’. In 2010 zal de CO2- echt op grote schaal worden toegepast, omdat het vooraf getest moet worden. De overheid wil de term ‘experiment’ niet gebruiken uit vrees dat dan het  beeld ontstaat dat er dan nog proeven gedaan moeten worden met betrekking op de veiligheid. Maar met dit project gaat het om zaken als ervaring met bestuurlijke processen, draagvlak bij de bevolking, logistieke procedures.
Noord-Nederland is niet de enige regio met een grootschalige opslag in voorbereiding. In de regio Rotterdam wordt gewerkt aan opslag in lege gasvelden onder zee, waarvoor ze onder andere subsidie krijgen van de Europese Unie (EU). Noord-Nederland krijgt nog geen subsidie van de EU, maar hoopt daar alsnog voor in aanmerking te komen.Nu de voorbereidingen voor de CO2-opslag zijn begonnen, betekent dat niet dat het project ook definitief door gaat. Het volgende kabinet gaat hier een beslissing over nemen.Het proefproject in het Noorden met ondergrondse opslag van CO2 gaat alleen door als het omstreden experiment in Barendrecht ook door gaat.Dit heeft de Drentse gedeputeerde van milieu Tanja Klip (VVD) van ministers Maria van der Hoeven en Tineke Huizinga te horen gekregen.In Barendrecht moet het CO2 onder een woonwijk worden opgeslagen. Hier is zoveel commotie over ontstaan dat de Tweede Kamer het project tot een van de omstreden onderwerpen heeft bestempeld waar de huidige regering niet meer over mag beslissen. Pas als er een Kamermeerderheid is gevonden om het project door te laten gaan wordt een uitspraak gedaan over de proef in het Noorden.Zembla besteedde aandacht aan de CO2 opslag in Barendrecht in de uitzending 'CO2-bom onder Barendrecht' van Daan van Alkemade en Elma Verhey.

Brief EZ en VROM aan de betrokken bestuurscolleges van Noord-Nederland, 27 april 2010
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.