Tot voor kort werkten bouwvakkers, thuiszorgmedewerkers of postpakketbezorgers in vaste dienst. Een baan voor het leven bestond nog. Maar werkgevers willen af van de vaste kracht, want die vinden ze te duur. Ze kiezen voor flexibele oplossingen en werken liever met zzp’ers en oproepkrachten.
Dat betekent dat deze flexwerkers minder betaald krijgen en geen gegarandeerde uren meer hebben. Zij betalen de rekening in deze tijden van crisis.
ZEMBLA bekijkt hoe het staat in de bouw, de thuiszorg en bij de post in de aflevering ‘Voor jou tien anderen’.
Gerard (40) is vanaf zijn 22e metselaar, een echte vakman. Tot 2008 werkt hij steeds in loondienst, tot de crisis daar een eind aan maakt. Dan volgen tien maanden thuiszitten en komt hij nauwelijks meer aan de slag. Hij raakt verzeild in een aaneenschakeling van korte klusjes via uitzendbureaus en louche aannemers.
Omdat hij uitzendkracht is, krijgt hij minder betaald en heeft hij geen recht meer op compensatie als er regen- of vorstverlet is. Er is niet veel werk in de bouw, dus pikt hij het allemaal. Maar hij is boos: ‘Het zijn de risico’s van de werkgever en nu zijn het onze risico’s. Het is omgedraaid.’
Documenten en links:
LinksSubcontractors.nl geeft op haar site veel informatie over de activiteiten van koeriersdiensten.
Documenten Social innovation op de arbeidsmarkt:
laat Nederland en Europa werken,
Achtergronden bij de lezing van prof.dr. Ton Wilthagen, ReflecT/Tilburg University
Ter gelegenheid van de Opening van het Academisch Jaar 2 september 2013.
"
Op 27 januari 2012 besteedde Zembla in een documentaire “Voor jou tien anderen” aandacht aan uitwassen van flexibilisering en schijnzelfstandigheid. Voor mij persoonlijk was dit de druppel die de emmer deed overlopen. Al jarenlang had ik met veel collega’s onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van flexibilisering
."
Reactiebrief
(pdf) van PostNL op vragen van ZEMBLA