Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Voor het eerst beheerder kunstgrasvelden veroordeeld en beboet

19-12-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
153 keer bekeken
  •  
ANP- rubberkorrels
Sportaal, de beheerder van twee kunstgrasvelden in Enschede, moet een boete van 10.000 euro betalen, waarvan de helft voorwaardelijk. Dat oordeelt de rechtbank in Rotterdam. Het vonnis heeft mogelijk consequenties voor vergelijkbare gevallen in het hele land.

De beheerder van de velden heeft de wet bodembescherming overtreden. Hij heeft onvoldoende gedaan om vervuiling van de omgeving van de kunstgrasvelden tegen te gaan. Het is de eerste keer dat justitie om een dergelijke reden een rechtszaak voert tegen een sportclub. De straf is gelijk aan de eis van justitie.

Grote klapper 
Volgens milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux is ‘de rechterlijke uitspraak heel goed nieuws voor het milieu.’ Ze hopen dat deze uitspraak zal helpen om het gebruik van deze vervuilende stof op sportvelden snel af te schaffen. “Mensen moeten kunnen sporten op kunstgrasvelden zonder zorgen voor hun gezondheid of vervuiling van het milieu”, aldus de organisatie. “Dit is een grote klapper, hier hebben we 2,5 jaar voor gestreden”, is de reactie van Sebas Veenstra, voorzitter van de stichting Kom van dat gras af tegen het AD.
Rubberkorrels in kunstgras bevatten schadelijke stoffen
In de ZEMBLA uitzending ‘Tot op de bodem’ uit 2017 blijkt dat de bodem onder verschillende kunstgrasvelden in Nederland verontreinigd is doordat rubberkorrels die PAK’s en zware metalen bevatten, van de velden geraken en in de bodem terechtkomen.

ZEMBLA kreeg tientallen rapporten in handen waaruit dit blijkt. In de uitzending blijkt dat Recycling Netwerk aangifte heeft gedaan tegen verschillende partijen in de kunstgrasketen. Het Openbaar Ministerie heeft de aangifte sindsdien in onderzoek.

Gevolgen rubberkorrels

Het OM zei eerder over de gevolgen van rubberkorrels in het milieu: “Rubbergranulaat in de bodem leidt tot verhoogde concentraties zink, kobalt, PAK’s en minerale olie, waarvan effecten zijn te verwachten op het ecosysteem.”

Volgens de officier van justitie gaat het in deze zaak niet om een eenmalig incident, maar een “structureel langdurig tekortschietende naleving van de zorgplicht”.

Andere onderzoeken
De vervolging van Sportaal is een onderdeel van de totale aangifte die Recycling Netwerk in 2007 indiende. Het Openbaar Ministerie onderzoekt nog of andere partijen vervolgd gaan worden. Ook beschuldigingen als ‘bodemvervuiling’ zijn nog in onderzoek.

Er zijn bijna 2000 kunstgrasvelden in Nederland die momenteel gevuld zijn met rubberkorrels. Gemiddeld bevat elk veld rubberkorrels van 20.000 banden.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.