Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Volkstribunaal voor moorden op journalisten

02-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
139 keer bekeken
  •  
In koelen bloede 1

Een nieuw zogenoemd Volkstribunaal voor de moord op journalisten wil overheden ter verantwoording roepen die te weinig zouden hebben gedaan om de moordenaars te veroordelen. Journalisten, advocaten en mensenrechtenexperts van over de hele wereld hebben verzamelden zich dinsdag in de Nieuwe Kerk in Den Haag, voor de opening van het speciale tribunaal voor moorden op journalisten. 

Het is opgezet door de Permanent People’s Tribunal, dat wereldwijd tribunalen organiseert om onrecht te bestrijden, en journalistieke organisaties als Reporters without Borders en Free Press Unlimited. Het tribunaal heeft geen rechterlijke macht en wil vooral zorgen voor aandacht voor geweld tegen journalisten.

Sinds 1992 zijn ruim 1400 journalisten gedood. “Het aanhoudend hoge niveau van straffeloosheid houdt een cyclus van geweld tegen journalisten in stand en vormt een bedreiging voor de persvrijheid wereldwijd”, aldus de persvrijheidsorganisaties.

Moord op vier Nederlandse journalisten

Directeur Leon Willems van Free Press Unlimited sprak dinsdagochtend over de moord op vier Nederlandse verslaggevers in El Salvador in de jaren 80. De Verenigde Naties concludeerden dat het leger van dat land daarbij betrokken was. Pogingen om de daders veroordeeld te krijgen, hebben sindsdien nog niets opgeleverd. 

Zembla ontdekte in 2018 de verblijfplaats van de Salvadoraanse kolonel die de moord beraamde. De kolonel blijkt sinds 1984 in de Verenigde Staten te wonen. De confrontatie tussen de Zembla-onderzoeksjournalist Jos van Dongen en de kolonel is te zien in de uitzending ‘In koelen bloede’.

Drie zaken in behandeling

Op de openingszitting dinsdag worden wereldwijde obstakels voor persvrijheid besproken en worden ook andere slachtoffers genoemd. Als eerste getuige van het tribunaal sprak de Tsjechische verslaggever Pavla Holcová, die de moord op haar Slowaakse collega Ján Kuciak onderzocht. Kuciak schreef onder meer over corruptie.

Lasantha Wickrematunge

Het tribunaal zal meerdere maanden duren. De eerstvolgende zitting is in januari en gaat over de moord op de Sri-Lankaanse journalist Lasantha Wickrematunge in 1994. De rechters van het tribunaal komen in mei 2022 met een uitspraak.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.