‘Vlammenzee torenflat Milaan doet denken aan ramp Grenfell Tower’
30-08-2021
•
leestijd 2 minuten
•
635 keer bekeken
•
De brand die afgelopen weekend in hele korte tijd een torenflat van 18 verdiepingen in Milaan verwoestte, doet sterk denken aan de vuurzee in de Londense Grenfell Tower. Dat zegt de burgemeester van Milaan, Beppe Sala, die een verklaring eist. Hij wil weten hoe het kan dat de brand zich zo snel via de bekleding van de flat verspreidde en waarom de gevelplaten smolten als boter.
Er vielen wonderlijk genoeg geen slachtoffers. De bewoners slaagden er in de flat snel genoeg te verlaten. Onder hen verkeerde ook de populaire zanger Mahmood, die in 2019 achter Duncan Laurence als tweede eindigde op het Eurovisie Songfestival en internationaal een hit scoorde met het nummer ‘Soldi’.
Tien jaar oud
De brand ontstond in een appartement op de 15e verdieping. Getuigen verklaarden dat de vlammen in korte tijd via de bekleding van het gebouw naar buiten kwamen. Op een video van de brand zijn panelen te zien die door de vlammen veranderden in vloeibare klonten en van het gebouw af smolten. "De toren is iets meer dan 10 jaar geleden gebouwd. Het is onaanvaardbaar dat zo'n modern gebouw totaal kwetsbaar is gebleken", schrijft burgemeester Beppe Sala op Facebook.
Volgens Sala was vrijwel meteen duidelijk, dat de buitenkant van het gebouw veel te snel in lichterlaaie stond. “Op een manier die doet denken aan de brand in de Grenfell Tower in Londen een paar jaar geleden."
Onderzoek Grenfell
Bij die brand op 14 juni 2017 kwamen 72 mensen om het leven en raakten honderden mensen dakloos.
Een onderzoek ingesteld door de Britse regering naar de oorzaak van de brand, heeft uitgewezen dat het vuur zich razendsnel via de gevel kon verspreiden vanwege de aanwezigheid van brandbare gevelplaten in combinatie met kunststof-isolatiepanelen.
Isolatiefabrikanten beweren dat hun producten veilig zijn, maar blijken cruciale gegevens over de brandbaarheid te hebben gemanipuleerd of verzwegen.
Vergelijkbare materialen worden in Nederland op grote schaal gebruikt. In de uitzending ‘Brandende belangen’ onderzoekt Zembla de commissies die in Nederland normen opstellen voor de brandveiligheid van isolatiemateriaal. Ze blijken niet onafhankelijk en worden sterk beïnvloed door producenten. Daardoor schieten brandveiligheidsnormen volgens deskundigen tekort.
Kijk de uitzending ‘Brandende belangen’:
Organisaties die betrokken waren bij de rampzalige renovatie van de Grenfell Tower in Londen zijn inmiddels door nabestaanden en overlevenden van de brand aangeklaagd voor tientallen miljoenen euro’s schadevergoeding.
Bij de torenflat in Milaan zou in tegenstelling tot de Londense Grenfell Tower, volgens isolatiefabrikant Kingspan, geen kunststof isolatiemateriaal zijn gebruikt, maar praktisch onbrandbare minerale wol. Dat laat een woordvoerder van het bedrijf aan Zembla weten. De autoriteiten in Milaan zijn een onderzoek gestart naar de oorzaak van de brand.