Vink gebruikte vervuild zand wel onder tuinen in Barneveld
16-11-2018
•
leestijd 2 minuten
•
116 keer bekeken
•
Afvalbedrijf Vink gebruikte delen van de partij zand die vervuild was met de giftige stoffen styreen en landbouwgif wel onder tuinen in Voorthuizen en Barneveld. Dat meldt het AD. Tijdens een bijeenkomst met bewoners beweerde Vink dat het zand alleen onder wegen en fietspaden terecht is gekomen.
Volgens het AD ligt het vervuilde zand onder zes tuinen van een appartementencomplex aan de Apeldoornsestraat in Voorthuizen en onder elf tuinterrassen van een appartementencomplex aan de Van den Bogertlaan in Barneveld.
Vink: 'We hebben nooit iets verhuld'
Vink zegt in een reactie dat er nooit iets is verhuld, omdat er sinds 5 november tekeningen op de website staan waarop te zien is waar het zand ligt. Dat werd gepubliceerd kort
nadat ZEMBLA onthulde
dat Vink de vervuilde grond illegaal had gebruikt onder nieuwbouwprojecten in Barneveld.
Een bewoner van een appartement waar het giftige zand in de tuin zou liggen, zegt tegen het AD dat het hem niks verbaast. Hij heeft twee maanden terug gras laten inzaaien en op sommige plekken groeit niks en is het kaal. De bewoner noemt het “wel erg toevallig”.
Ernstige overtredingen en provincie deed niets
ZEMBLA liet in de uitzending
‘De kunstgrasberg’
zien dat Vink al
een jaar in overtreding
was met de opslag van kunstgrasmatten.
Het gaat dan onder meer om de opslag van enkele miljoenen kilo’s vervuilde kunstgrasmatten “op niet vergunde plekken” en “het op de bodem brengen van afvalstoffen”.
Ambtenaren spraken van ernstige overtredingen en vroegen de provincie om in te grijpen omdat Vink "calculerend gedrag" vertoont en “gewoon doorgaat”. De provincie gedoogt de overtredingen echter, zo blijkt uit een brief eind juni aan Vink, omdat ingrijpen “de continuïteit van het afvalproces in gevaar brengt en de bedrijfsbelangen van Vink aanmerkelijk schaadt.”
Eind oktober, kort na de uitzending, maakt de provincie een eind aan die gedoogconstructie. Dat bleek de afgelopen dagen. Vink ontving twee brieven van de provincie op de deurmat. Daarin staat het voornemen om dwangsommen op te leggen, zo meldt de Amersfoortse Courant (AC). Een vanwege de opslag van de matten. De andere dwangsom heeft volgens de AC te maken met de zogeheten stortgasbenuttingsinstallatie, een installatie die stortgas omzet in duurzame energie. Die was, tegen de regels in, niet in werking.
Conny Bieze
De kwestie Vink werd afgelopen woensdag besproken in een provinciaal debat waarbij verantwoordelijk gedeputeerde Conny Bieze aan de tand werd gevoeld. Ze wist voor de tweede keer een motie van wantrouwen van de PVV te overleven en mag op haar post blijven. Een motie van afkeuring die SP indiende tegen de provinciebestuurder, haalde ook geen meerderheid. Vijf partijen eisten een Statenenquete naar het Gelders vergunningenbeleid. Maar ook dat verzoek kwam niet aan een meerderheid.