Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Veteranen Dutchbat slepen Staat voor rechter

30-06-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
observatiepost-foxtrot
Twaalf veteranen van Dutchbat III stellen de Nederlandse staat na ruim twintig jaar bij de rechter aansprakelijk, omdat ze op een ,,onmogelijke missie’’ zijn gestuurd. Ze vinden dat de overheid ,,ernstig nalatig en onzorgvuldig is geweest’’, melden hun advocaten Michael Ruperti en Klaas Arjen Krikke aan het ANP.

De militairen van Dutchbat III die in VN-verband opereerden, waren in 1995 in de Bosnische enclave Srebrenica om de Serven af te schrikken door hun aanwezigheid. Maar de VN konden niet voorkomen dat uiteindelijk bijna 8400 moslimmannen en -jongens werden vermoord door de Serven.

Uitspraak minister Hennis
Minister Jeanine Hennis (Defensie) erkende zaterdag nog eens tijdens Veteranendag dat het een opdracht was ,,die - reeds op voorhand - onuitvoerbaar was''. Advocaat van de twaalf veteranen Michael Ruperti: ' Dutchbat werd op een kansloze missie gestuurd zonder adequaat te zijn voorbereid, zonder voldoende middelen en capaciteiten en met een zwakke informatiepositie.

De twaalf waren toen zeer jonge soldaten, korporaals en onderofficieren, zegt Ruperti. Door het optreden van de regering voor en tijdens de missie, waren de militairen onmachtig om de schade voor de burgerbevolking en henzelf te voorkomen en te beperken, concludeert de advocaat.

Huidige regelingen voldoen niet
' Ruim twintig jaren is Dutchbat III verantwoordelijk gesteld voor het falen van de missie, omdat de regering niet openlijk erkende dat het bataljon willens en wetens op een onuitvoerbare missie werd gestuurd. De twaalf veteranen ondervinden hierdoor onherstelbare schade op sociaal, emotioneel en financieel gebied. ’ De huidige interne regelingen bij defensie om de veteranen te compenseren, voldoen niet in deze zaak, stelt de advocaat. De veteranen stappen daarom naar de onafhankelijke rechter.

Werkgroep
Een werkgroep van Dutchbatveteranen die in gesprek is met minister Hennis, laat weten dat het gaat om een aantal veteranen. ,,Het staat elke individuele veteraan vrij om een andere weg te bewandelen'', aldus een woordvoerder. Hij laat weten dat compensatie een gesprekspunt is, maar dat zorg en waarheidsvinding voor hen ook erg belangrijk zijn. ,,Hierin zijn al waardevolle stappen gezet. Het NIOD is ingeschakeld om te kijken of er aanleiding is om aanvullend onderzoek.''

Karremans steunt zaak Dutchbatters
Oud-Dutchbatcommandant Thom Karremans steunt het initiatief van twaalf van zijn voormalige ondergeschikten die de Nederlandse staat aansprakelijk stellen. Zijn advocaat Geert-Jan Knoops heeft dat donderdag laten weten.
Karremans vindt dat er tot nu toe te weinig is gedaan om genoegdoening en eerherstel te geven aan de Nederlandse VN-militairen die in Srebrenica waren gestationeerd. Hij sluit niet uit dat hij in de toekomst zelf ook juridische stappen onderneemt.

Bekijk de ZEMBLA special: Srebrenica
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.