Dienstverlener VerzuimReductie is niet secuur omgegaan met privacygegevens van zieke werknemers. Dat is de voornaamste conclusie van een extern aangetrokken bedrijf dat onderzoek deed naar de gang van zaken bij de dienstverlener op het gebied van verzuimbegeleiding.
Maatregelen
Het bedrijf heeft naar eigen zeggen 'ingrijpende maatregelen' genomen, zoals de invoering van nieuwe werkinstructies die ervoor moeten zorgen dat het vergaren, opslaan en delen van gegevens volgens de regels verloopt. Han Hullen, bedrijfsarts en voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Verzekeringsgeneeskundigen, is aangetrokken als medisch adviseur en begeleider van de casemanagers om de privacy beter te borgen.
Privacy zieke werknemers
VerzuimReductie kwam vorige maand in opspraak na de ZEMBLA uitzending '
De verzuimpolitie
'. Als je ziek bent, moet je bellen met het callcenter van het verzuimbedrijf. Callcenter-medewerkers, ook wel 'casemanagers' genoemd, bepalen of de ziekmelding wel terecht is. Ze stellen daarom allemaal medische vragen, maar hebben geen medische opleiding. Ook slaan ze al deze medische informatie op in dossiers die toegankelijk zijn voor de werkgever.
Contracten opgezegd
Meerdere bedrijven hebben de samenwerking met VerzuimReductie stopgezet. De V&D zal het contract niet verlengen. De V&D zegt het belangrijk te vinden dat met de medewerker en zijn of haar (medische) gegevens respectvol, zorgvuldig en op correcte wijze wordt omgegaan. Dat kan volgens V&D niet langer met Verzuimreductie.
Ook De Bijenkorf heeft de samenwerking met het Hengelose Verzuimreductie opgezegd. Aanleiding voor de keten van warenhuizen zijn de problemen die naar voren zijn gekomen in een uitzending van Zembla.
Action, Beter bed en Praxis hebben eveneens laten weten niet verder met VerzuimReductie te willen samenwerken.
Verzuimpolitie II
A.s. vrijdag komen we met het vervolg op de uitzending: 'Verzuimpolitie II'. Bij een ziekmelding bij een verzuimbedrijf of bedrijfsarts wordt de medische informatie digitaal opgeslagen. Deze medische gegevens zijn vertrouwelijk en mogen niet door iedereen gelezen worden. Maar zijn de dossiers wel goed beveiligd?