Verzekeraars weigeren 'risicovolle' beroepen zoals dakdekkers en taxichauffeurs
31-07-2018
• leestijd 1 minuten
Taxichauffeurs, veehouders, dakdekkers, verloskundigen. Steeds meer beroepsgroepen kunnen nauwelijks nog een schade- of aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Sinds verzekeraars hogere buffers moeten aanhouden, gedwongen door strengere kapitaaleisen, zetten zij beroepsgroepen met een hoge schadelast massaal buiten de deur. Ook aanbieders van bandenopslag, autoverhuurbedrijven en recyclebedrijven zijn de dupe, meldt het FD. Adviseurs, verzekeringsmakelaars en volmachtbedrijven - de sectoren die samen met verzekeraars de branche uitmaken - slaan alarm. “Dit is heel slecht voor de BV Nederland”, zegt Ron Gardenier van de NVGA, de Nederlandse Vereniging van Gevolmachtigde Assurantiebedrijven. “Het wordt nu zo nijpend, dat het tijd is om de noodklok te luiden”, zegt ook Enno Wiertsema, directeur bij Adfiz, de branchevereniging voor onafhankelijke financieel adviseurs.
Branden zorgden voor miljoenenschades
Verzekeraars reageren door te zeggen dat tien tot vijftien branden in afvalbedrijven en stallen de afgelopen jaren tot miljoenenschades hebben geleid en dat een verzekeraar nou eenmaal geen acceptatieplicht heeft. Een commercieel manager van Allianz, een van de overgebleven verzekeraars voor de afvalsector, reageert daarop in het FD. Hij zegt dat hij vindt dat verzekeraars wel een morele plicht hebben:
“Ik weet dat veel meer afval- en recyclingbedrijven momenteel niet of niet volledig verzekerd zijn, en dat is gewoon niet wenselijk. Zeker niet als we met zijn allen naar een duurzame wereld willen.”