Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Verplegend personeel St Jansdal krijgt mondneusmaskers wegens nieuwe corona-uitbraak

28-05-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
125 keer bekeken
  •  
ziekenhuisincrisistijd-2
Na de nieuwe corona-uitbraak van afgelopen week, voorziet het St Jansdal-ziekenhuis in Harderwijk al het verplegend personeel van chirurgische mondneusmaskers. Ook medewerkers die patiënten zonder coronaklachten verzorgen, krijgen een masker. Dit is tegen de richtlijnen van de Federatie van Medisch Specialisten in, die aangeven dat er geen persoonlijke beschermingsmiddelen nodig zijn bij het behandelen van patiënten zonder covid-symptomen. 

“Er wordt gezegd dat het niet nodig is, maar mensen worden onrustig. Ook de mensen van de zorg”, aldus de woordvoerder van het ziekenhuis.

Buiten de richtlijnen om
Het ziekenhuis besluit om nu veel meer medewerkers van een masker te voorzien. “We hebben ons heel lang aan de richtlijnen gehouden”, vertelt woordvoerder Francisca Toes, “maar gezien de huidige uitbraak hebben we toch besloten het maskerbeleid te verruimen. Buiten de richtlijnen om. Vanaf vandaag krijgen de medewerkers van de kliniek, dus de verpleegafdelingen en ondersteunende afdelingen zoals de apotheek, radiologie en het laboratorium, een chirurgisch mondneusmasker.” Het gaat dan om medewerkers die zorg verlenen op minder dan anderhalve meter afstand van patiënten. Zorgpersoneel dat in de polikliniek werkt – dus bijvoorbeeld dermatologisch onderzoek doet – krijgt in principe geen masker, tenzij ze risicovolle handelingen uitvoeren.

“Zo’n uitbraak brengt ontzettend veel onrust met zich mee”, vertelt Gerrie Stoffer van de afdeling Infectiepreventie. “We weten nog niet waar de bron van de besmetting ligt, dat onderzoek loopt. Er is ook een mogelijkheid dat er onderlinge verspreiding is geweest tussen medewerkers.” Daarom krijgen medewerkers nu uit voorzorg een masker.

incubatietijd
Stoffer benadrukt dat het een tijdelijke maatregel is, die in eerste instantie voor twee weken geldt – de duur van de incubatietijd van corona. “Daarna bekijken we of we weer terug kunnen naar de leidraad van de Federatie van Medisch Specialisten. Daar is goed over nagedacht en daar staan we ook achter.”

In de leidraad staat te lezen dat “het geven van schijnzekerheid voorkomen moet worden” en dat mondneusmaskers als nadeel hebben dat ze oncomfortabel zijn en een communicatiebarrière kunnen veroorzaken. Maar het ziekenhuis staat erop dat de extra veiligheidsmaatregel nodig is. Stoffer: “Het is mogelijk dat er een verspreiding onder collega’s heeft plaatsgevonden, ondanks alle zorgvuldige maatregelen. Daarom moet er een maatregel bovenop.”

Geannuleerde operaties
Eerder deze week moest ziekenhuis St Jansdal enkele ingeplande operaties annuleren. Door de nieuwe corona-uitbraak op een gewone verpleegafdeling moest er capaciteit worden vrijgemaakt om coronapatiënten te verzorgen. De isolatieafdeling groeide van 20 naar 37 patiënten, van wie er nu 24 positief getest zijn op corona. Acht patiënten werden naar andere zorginstellingen overgeplaatst. Een nieuwe coronagolf dus, terwijl het ziekenhuis juist volop bezig is met de heropstart van de reguliere zorg. St Jansdal vindt ook die zorg noodzakelijk, vertelde bestuursvoorzitter Relinde Weil eerder aan Zembla: “Als je echt acute klachten hebt, dan moeten wij er zijn voor mensen. En dan ga je niet de deur dichthouden”.

Kijk vanavond om 20.25 uur op NPO2 naar Zembla - Ziekenhuis in crisistijd

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.