Even het weer checken, mail lezen of een appje sturen: hoe vaak kijk jij op je mobiele telefoon? Veel mensen denken dat het wel meevalt met het aantal keer dat ze een blik werpen op hun mobieltje, maar uit Duits onderzoek blijkt dat dat getal veel hoger ligt. Wetenschappers van de Universiteit in Bonn onderzochten het smartphone-gebruik van Duitse telefoonbezitters en kwamen tot de conclusie dat mensen gemiddeld 88 keer per dag naar hun telefoon kijken.
Ook in Nederland werd onderzoek gedaan naar het gebruik van mobiele telefoons. Uit
een peiling
van Maurice de Hond bleek eerder al dat Nederlandse telefoongebruikers tussen de tien en de twintig keer per uur naar hun telefoon grijpen. Nog vaker dus dan onze Duitse buren. En het Britse
Teckmark
kwam tot de conclusie dat Britten 221 taken op hun telefoon uitvoeren per dag, in tegenstelling tot 140 taken op hun computer.
Volgens verschillende onderzoekers en psychologen is het een zorgelijke ontwikkeling dat we zo vaak onze aandacht verleggen naar dat kleine scherm. We kunnen ons niet meer concentreren, worden onrustig als we niet online kunnen en sommige fanatieke telefoongebruikers krijgen zelfs last van hun vingers, ogen en nek van het vele turen.
Steeds vaker wordt gewaarschuwd over de risico’s van overmatig telefoongebruik met termen als infobesitas en nomofobie dat is afgeleid van het Engelse no mobile-phone-phobia. Een ‘nomofoob’ heeft last van angsten om niet continu bereikbaar te zijn. Ook wekt het sociaal regelmatig ergernis op als mensen tijdens feestjes en etentjes om de haverklap opeens naar een schermpje zitten te staren.
Smartphone twintig jaar
Deze maand is het precies twintig jaar geleden dat Nokia de allereerste smartphone op de markt bracht, de Nokia Communicator 9000. Toen werd er nog gekscherend gereageerd als trendwatchers voorspelden dat iedereen binnen tien jaar met zijn telefoon vergroeid zou zijn. Maar ze zaten er niet zo ver naast: een leven zonder smartphone is voor velen amper nog voor te stellen.
Zembla zond vorig jaar de Canadese documentaire ‘Verslaafd aan je Smartphone’ uit over de verslaving aan data die zo groot wordt dat we het overzicht kwijtraken. En de poging om van die verslaving af te komen met speciale digi-afkicklinieken en feestjes waarbij mensen van te voren hun mobiele telefoon moeten inleveren.
Afkicken
In Nederland ging
NRC-journalist Wouter van Noort
op smartphone-dieet en schreef er een reportage over. Ernst-Jan Pfauth van de Corresponddent maakte een lijst van negen stappen waardoor je minder verslaafd raakt aan je smartphone. Zo heeft hij alle notificaties uitgezet, leest hij groepsberichten in programma’s als Whatsapp alleen nog ’s avonds en heeft zijn telefoon een slaapkamerverbod gekregen. Lees zijn hele verhaal op
de website
van De Correspondent.