Ver van de Australische kust, op het afgelegen eiland Nauru in de Stille Oceaan, zitten 100 vluchtelingenkinderen al jaren vast in mensonterende omstandigheden. Ze zijn een hartverscheurend symbool van het keiharde Australische asielbeleid. De pers wordt geweerd van het eiland. Maar het is het Australische journalisten gelukt om amateurbeelden in handen te krijgen en via Skype minderjarige vluchtelingen te interviewen. Het levert een uniek en indringend beeld op.
ZEMBLA INTERNATIONAAL onderzoekt de gevolgen van de Australische aanpak.
Voor medewerkers en hulpverleners geldt een verbod om te praten over de omstandigheden van de vluchtelingen. Het kan ze zelfs een gevangenisstraf opleveren. Toch besluiten Australische medewerkers van ‘Save the Children’ voor het eerst uit de school te klappen. Bijna anderhalf jaar geven ze les op de school in het detentiecentrum op Nauru.
Gabby Sutherland, voormalig lerares ‘Save the Children’:
“Het centrum is opgezet om mensen gek te maken en ze vanbinnen te laten sterven.”
Judith Reen, voormalig school-coördinator ‘Save the Children’:
“Deze kinderen zijn al beschadigd. Ik wil zorgen dat het niet nog een generatie overkomt.”
De hulpverleners zijn bang dat de situatie levens gaat kosten onder de kinderen. Zelfverminking komt veel voor. Twee vluchtelingen staken zichzelf afgelopen jaar in brand, waarvan één de ernstige brandwonden niet heeft overleefd.
Bootvluchtelingen komen Australië niet in. Ze worden meteen teruggestuurd of definitief verbannen naar kleine eilanden buiten de Australische landsgrenzen zoals Nauru. De eilanden ontvangen geld voor de vluchtelingenopvang. Door de aanpak is het Australië gelukt om nieuwe bootvluchtelingen af te schrikken, maar rond de 1600 erkende vluchtelingen verblijven al jaren in een uitzichtloze situatie. Op Nauru is veel geweld tegen hen, en de Verenigde Naties maakt zich grote zorgen over hun lot. Onlangs is een deal gesloten tussen Amerika en Australië. De V.S. zou bereid zijn een deel van deze erkende vluchtelingen over te nemen, maar het is nog de vraag of president Trump dit zal naleven na zijn inauguratie volgende week.
Tracy Donehue, voormalig lerares ‘Save the Children’:
“Ik maak me zorgen over ze. Als het nog veel langer duurt, zullen sommigen het niet volhouden.”
Nederlandse bewerking: Marieke van Santen
Eindredactie: Manon Blaas
ZEMBLA INTERNATIONAAL - 'Vergeten kinderen' woensdag 11 januari 2017 om 21:15 uur bij de VARA op NPO 2