Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Verdediging krijgt IND-dossier in Raptus-zaak

14-06-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
officieren-van-justitie-in-de-fout
DEN BOSCH (ANP) - De advocaten van elf verdachten in een Chinese mensensmokkelzaak krijgen alsnog de beschikking over een zo compleet mogelijk IND-dossier van een beschermde getuige. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch maandag bevolen.

De verdediging in deze zogeheten Raptuszaak vermoedt dat het Openbaar Ministerie (OM) een deal heeft gesloten met de getuige: hij zou een verblijfsstatus hebben gekregen in ruil voor een belastende verklaring. Dit terwijl hij zelf ook is veroordeeld voor mensensmokkel en deelname aan een criminele organisatie.

Het OM had aanvankelijk een grotendeels zwartgemaakte versie van het vreemdelingendossier overlegd. Een raadsheer-commissaris (onderzoeksrechter van het hof) moet nu bekijken of passages terecht zijn geschrapt. Dit met uitzondering van persoonlijke aantekeningen van de minister van Justitie, die van het hof mogen worden weggelaten.

Een verzoek van de verdediging om het OM in deze zaak niet-ontvankelijk te verklaren, wees het hof af. De rechters vinden dat het niet aan het OM, maar aan de IND te wijten is dat niet het hele dossier is overlegd. Eerder besloot de rechtbank tot niet-ontvankelijkheid van de aanklagers in deze zaak. Het OM ging tegen die beslissing in beroep. Tegen de elf verdachten zijn in mei 2009 celstraffen tot twaalf jaar geëist.

Het hof besliste maandag dat de twee officieren van justitie in de Raptuszaak opnieuw moeten getuigen. Hetzelfde geldt voor de landelijke officier van justitie getuigenbescherming Dirk van der Bel. De drie verschenen eind vorige maand ook al voor het hof.

Drie officieren van justitie worden als getuigen gehoord tijdens de behandeling van het hoger beroep van een grote mensensmokkelzaak. Elf Chinese verdachten gingen in juli vrijuit na fouten van het Openbaar Ministerie.

De zaak tegen de vermeende smokkelbende viel in duigen, doordat justitie relevante informatie niet aan het dossier had toegevoegd. Ook werd eerst beweerd dat een kroongetuige in de zaak niet in een getuigenbeschermingsprogramma zat, maar dat bleek later wel zo te zijn. Daarnaast blijken er met de Chinese getuige afspraken te zijn gemaakt over zijn verblijsstatus.

De uitzending ' Officieren van justitie in de fout ' komen gelijksoortige zaken aan orde. Steeds vaker komen verdachten vrij door ernstige fouten van officieren van Justitie. Of verdwijnen onschuldigen achter de tralies. Maar wat gebeurt er eigenlijk met de officieren van Justitie die die fouten hebben gemaakt? Die vervolgen hun loopbaan en maken later soms promotie, zo blijkt.

Rob Blekxtoon, voormalig vice-president van de rechtbank in Amsterdam, vindt dat officieren die ernstig in de fout gaan moeten worden ontslagen. ‘Er zijn er bij die de neiging hebben de regels aan te passen aan hun scoringsdrift. En die moeten er uit.’
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.