Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Hongerstakende vluchtelingen op Curaçao worden naar Venezuela uitgezet

19-04-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
121 keer bekeken
  •  
gevangenis curacao venezuela anp
Een groep van 32 Venezolaanse vluchtelingen, die op Curaçao zijn gedetineerd om te worden teruggestuurd, is afgelopen week in hongerstaking gegaan. Staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties, die vorige week het gevangeniscomplex op Curaçao bezocht, heeft de Venezolaanse gevangenen daar niet gesproken omdat zo’n gesprek ‘niet was voorzien’.
De humanitaire en politieke crisis in Venezuela leidt al lange tijd tot een ware exodus uit het land. De meeste Venezolanen die hun land verlaten vanwege honger en andere gebreken komen in buurlanden Colombia en Brazilië terecht. Maar een relatief kleine groep waagt de gevaarlijke overtocht met bootjes over zee naar Aruba en Curaçao. De overheid op Curaçao beschouwt de vluchtelingen echter als ‘illegale immigranten’, jaagt ze op en zet ze onder erbarmelijke omstandigheden vast in afwachting van hun uitzetting.
Aangespoeld in het Koninkrijk der Nederlanden
Amnesty International publiceerde over deze situatie in september vorig jaar een kritisch rapport en Zembla wijdde hier op 4 oktober een uitzending aan . Daarbij probeerde Zembla ook met vastgezette Venezolanen te spreken.
Nu, een half jaar later, is de situatie in Venezuela nog verder verslechterd. President Maduro heeft zelfs de grenzen met de Antilliaanse eilanden gesloten om te voorkomen dat er buitenlandse hulpgoederen naar het land komen. Maar Curaçao heeft haar beleid niet gewijzigd en sluit de Venezolaanse vluchtelingen nog steeds op.
Bezoek minister en staatssecretaris
Vorige week brachten minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren en staatssecretaris Raymond Knops een bezoek aan de Antillen. Daarbij bezocht Knops ook het SDKK (Sentro di Detenshon i Korekshon Korsou), het gevangeniscomplex waar zich ook de zogenaamde ‘vreemdelingenbarak’ bevindt.
Dit bezoek was bedoeld, zo laat een woordvoerder van de staatssecretaris weten, om te kijken naar de verbetering van de faciliteiten van de vreemdelingendetentie, waaraan met financiële steun uit Nederland wordt gewerkt. ‘Het bezoek was er op gericht met eigen ogen de situatie te kunnen opnemen.’
Op de vraag waarom de staatssecretaris, als hij dan toch ter plekke was, niet met de gedetineerde vluchtelingen heeft gesproken, luidt het antwoord: ‘ Een gesprek met de mensen in de barakken was niet voorzien.’
Hongerstaking
Nadat de staatssecretaris was vertrokken en de vluchtelingen hun verhaal niet aan hem hadden kunnen doen, besloot een groep van 32 van hen om in hongerstaking te gaan. In een telefoongesprek met een verslaggever van Noticias Curazao , een Spaanstalige website, leggen ze uit waarom.
‘De hele wereld weet van de problemen in Venezuela. En wij zitten hier, beroofd van onze vrijheid. Wij hebben geen enkele misdaad begaan, wij zijn gewoon immigranten, er zijn hier geen misdadigers.’
‘We zijn hier omdat we willen dat er naar ons geluisterd wordt. Wij willen dat de regering van Curaçao ons helpt zodat wij onze families in Venezuela bij kunnen staan.’
‘Wij hebben hulp nodig. Help ons, help ons alstublieft! Op deze manier kunnen wij onze families in Venezuela niet helpen.’
Terugsturen
Ondanks de grensblokkade lukt het Aruba en Curaçao toch om vluchtelingen terug te sturen naar Venezuela. Daarvoor zijn afspraken gemaakt met het regime van Maduro, dat zelf charters naar de eilanden stuurt om de Venezolaanse migranten op te halen.
In enkele gevallen worden mensen uitgezet middels door Venezuela zelf ingezette vluchten. Het gaat daarbij om vluchten die in het buitenland gestrande landgenoten ophalen’ , aldus de woordvoerder van staatssecretaris Knops.
Inmiddels is bekend geworden dat de vluchtelingen na 72 uur hun hongerstaking hebben opgegeven. Volgens Ieteke Witteveen van  Human Rights Caribbean zullen de 32 hongerstakers binnenkort naar Venezuela worden uitgezet.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor